Rentebeslutning september 2019

Venter boliglånsrente rundt 3,2 prosent

Dette er høydepunktene fra Pengepolitisk rapport.

HEVER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen har sammen med resten av styret i Norges Bank besluttet at styringsrenta heves i september 2019. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
HEVER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen har sammen med resten av styret i Norges Bank besluttet at styringsrenta heves i september 2019. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, slik at renta nå er på 1,5 prosent.

Hovedstyrets vurdering er at utsiktene og risikobildet samlet sett tilsier en litt høyere rente. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet. Det er fortsatt god vekst i norsk økonomi, og kapasitetsutnyttingen er noe over et normalt nivå. Det tilsier isolert sett en høyere rente. En høyere rente kan også dempe faren for at gjeld og boligpriser igjen stiger raskt. Samtidig er rentenivået ute svært lavt, og det er betydelig usikkerhet om vekstutsiktene internasjonalt. Det taler for å gå forsiktig frem i rentesettingen, skriver sentralbanken i en pressemelding.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dette nivået den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sist heving var i juni, mens i august lot sentralbanken renta stå uendret.

Økt usikkerhet

Sammen med torsdagens rentebeslutning publiseres også ny Pengepolitisk rapport, hvor sentralbanken går nærmere inn på hvorfor de har besluttet å heve renta, samt hvordan de vurderer utsiktene for norsk økonomi framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer