Nye satser i 2018:

Venter du barn eller har barn i barnehage i 2018?

Her er endringene det er verdt å vite om.

NYE SATSER: Venter du barn etter 1. juli eller har barn i barnehage? Her er de nye satsene du bør få med deg. Foto: NTB Scanpix
NYE SATSER: Venter du barn etter 1. juli eller har barn i barnehage? Her er de nye satsene du bør få med deg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Reglene som påvirker alt fra hvor lang foreldrepermisjon man kan ta til hvor mye det koster å ha barna i barnehage, endrer seg stadig. Og nå står både nye regler og satser for tur:

Her har vi samlet de viktigste nyhetene du bør få med deg om du venter barn i 2018, eller har barn i barnehagealder.

Nye regler for foreldrepenger

  • 10. april la regjeringen fram et forslag for Stortinget om å utvide kvotene til 15 uker. Forslaget om de nye reglene skal behandles i Stortinget 6. juni, og vil eventuelt gjelde fra og med 1. juli 2018.
  • Forslaget innebærer at mødre- og fedrekvoten blir utvidet til 15 uker hver. I dag er mødre- og fedrekvoten på 10 uker for hver forelder.
  • Den samlede stønadsperioden utvides ikke, slik at utvidelsen av kvotene tas av fellesperioden, som foreldrene kan dele seg imellom. Perioden foreldrene kan dele blir etter 1. juli på 16 eller 26 uker, avhengig av om de velger dekningsgrad med 100 eller 80 prosent.
  • Det er også foreslått å utvide flerbarnsukene ved flerlingfødsler og samtidig adopsjon av flere barn med 17 uker ekstra ved 100 prosent dekningsgrad og 21 uker ekstra ved 80 prosent dekningsgrad.

Nye regler for kontantstøtte

10. april la regjeringen fram et forslag om å innføre graderte satser for kontantstøtte avhengig av barnets oppholdstid i barnehagen. Forslaget skal behandles av Stortinget i løpet av juni 2018.

Med dagens regler får du full sats på 6.000 kroner i kontantstøtte dersom barnet ikke går i barnehage, eller 3.000 kroner hvis barnet har halv plass på til og med 19 timer i uka.

De nye reglene som er foreslått, gir følgende satser for kontantstøtte:

Oppholdstid i barnehage Sats
Ikke barnehage7500 kr
Til og med 8 timer6000 kr
Fra 9 til og med 16 timer4500 kr
Fra 17 til og med 24 timer3000 kr
Fra 25 til og med 32 timer1500 kr
33 timer eller mer0 kr

Dersom forslaget blir vedtatt og du mottar kontantstøtte i dag, trenger du ikke å søke på nytt. Mottar du 50 prosent kontantstøtte vil satsen automatisk blir beregnet på nytt, og du vil få et eget brev med informasjon om det nye beløpet.

Makspris og gratis kjernetid i barnehage

Maksprisen for hvor mye du kan betale for en barnehageplass, justeres hvert år av Stortinget. I 2018 er maksprisen på 2.910 kroner, pluss eventuelle matpenger som du må betale for i tillegg, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Husk også at reglene sier at du skal ha en redusert pris for barnehageplassen hvis maksprisen er høyere enn 6 prosent av den samlede inntekten til husholdningen. I 2018 gjelder dette for husholdninger med en samlet inntekt som er lavere enn 533.500 kroner per år.

Oslo kommune skriver på sine nettsider at fristen for å søke redusert foreldrebetaling normalt er tre uker etter at du har takket ja til tilbud om plass. Har du allerede barn i barnehage og ønsker å søke om redusert foreldrebetaling må det gjøres årlig og seinest innen utgangen av juni. Det lønner seg å sjekke hvordan man søker og når i den kommunen du bor i, da dette kan variere fra kommune til kommune.

Du kan også ha krav på gratis kjernetid om du har barn som er 3, 4 eller 5 år og går i barnehage, eller barn med utsatt skolestart, om inntekten til husholdningen er lavere en 450.000 kroner. Dette gir deg krav på 20 timer gratis oppholdstid i barnehagen per uke.

Fra og med 1. august gjelder gratis kjernetid for husholdninger som har en samlet inntekt som er lavere enn 533.500 kroner per år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer