Boligprisene 2021

Venter «flying start» på det nye boligåret

Vi legger bak oss et år med uvanlig sterk prisvekst på boliger. Hva vil dette nye året bringe?

KONTRASTER: Boligprisveksten i Oslo er betydelig høyere enn i resten av landet, og det er ventet ytterligere vekst framover. Dette er kjekt for de som eier bolig i hovedstaden som ser den blir verdt mer og mer, mens det er kjipt for førstegangskjøperne. Foto: NTB
KONTRASTER: Boligprisveksten i Oslo er betydelig høyere enn i resten av landet, og det er ventet ytterligere vekst framover. Dette er kjekt for de som eier bolig i hovedstaden som ser den blir verdt mer og mer, mens det er kjipt for førstegangskjøperne. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Nylig la Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for desember 2020, hvilket betyr at vi har et komplett statistikkår å se tilbake på:

- Boligåret 2020 ble uvanlig sterkt. For det første steg boligprisene med hele 8,7 prosent, og for det andre ble det solgt flere boliger enn noen gang - den «magiske» grensa på 100.000 solgte boliger ble nesten nådd, sier administrerende direktør Henning Lauridsen til Dinside.

- Usunt

Oslo fortsetter imidlertid å skille seg fra landet som helhet. I hovedstaden steg boligprisene med 12 prosent gjennom fjoråret. Misforholdet mellom tilbud og etterspørsel får «skylda»:

- Dette er en økning som er i overkant av hva som er sunt. Boligprisene i Oslo har mer enn doblet seg de siste ti årene. Det er godt dokumentet i forskning at kombinasjon av lave renter og lav boligbygging er eksplosiv, sier Lauridsen.

BOLIGLÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du søker om lån til boligkjøp. Vis mer

Hva så med 2021?

Vi går inn i det nye året med en fortsatt pågående pandemi-situasjon som preget hverdagen vår i større eller mindre grad.

Nullrente i sentralbanken, superlave boliglånsrenter og flere oppsparte penger grunnet reiserestriksjoner med mer, vil nok «finne veien inn i boligmarkedet».

- Vi regner med at boligprisene kommer til å stige kraftig i årets første måneder. I januar tror vi på hele fire prosent prisvekst, spår Lauridsen.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) forventer at det blir noe bedre balanse mellom etterspørsel og tilbud og dermed avtakende prisvekst i store deler av landet i løpet av våren.

- Ingenting vokser inn i himmelen, understreker administrerende direktør Carl O. Geving.

Lauridsen i Eiendom Norge er enig. Til høsten regner han med at prisene kommer til å gå noe nedover, som var vanlig om høsten før coronaviruset rammet oss.

Spådommene - by for by

Eiendom Norge regner med at prisveksten ender opp på 7,5 prosent i 2021 for landet som helhet.

Prisveksten i Oslo beregnes til hele 9,5 prosent, fordi det bygges alt for få nye boliger i forhold til befolkningsveksten og etterspørselen.

Bergen og Trondheim har bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, så Eiendom Norge ser for seg en prisvekst på henholdsvis seks og fem prosent.

I Stavanger regner de med en prisvekst på 4,5 prosent.

Ikke lett for førstegangskjøpere

Dersom du planlegger å selge bolig i 2021 og bor sentralt, kan du altså glede deg over at du sannsynligvis får solgt boligen til en høyere pris enn du kjøpte den for.

Førstegangskjøpere, på den annen side, kan få det tøft - da spesielt i hovedstaden:

- I Oslo vil førstegangskjøpernes posisjon svekkes på grunn av vedvarende sterk prisvekst. Oslo-investorer vil stadig profitere på lave renter og øke sin markedsandel, mens prisnivået blir for høyt for en del førstegangskjøpere, sier Geving i NEF.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer

Lauridsen i Eiendom Norge avslutter med et noe mer generelt råd til de som vil kjøpe bolig i år:

- Det er vanskelig å «time» et boligkjøp perfekt. Det aller beste rådet jeg kan gi er at du kjøper ny bolig når du trenger det, innenfor prisene du kan og har lyst til å bruke på boligkjøpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer