Venter rekordhøye strømpriser i sommer

Strømprisanalytiker Tor Reier Lilleholt spår rekordpriser på strøm i sommer.

BLIR DYRT: De høye strømprisene vi har hatt denne vinteren vil fortsette over sommeren, tror strømanalytiker Tor Reier Lilleholt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BLIR DYRT: De høye strømprisene vi har hatt denne vinteren vil fortsette over sommeren, tror strømanalytiker Tor Reier Lilleholt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene er normalt sett lavere om sommeren enn om vinteren, men Lilleholt tror krigen i Ukraina og høye gass- og kullpriser vil bidra til sesongrekord i strømpris også i sommer. I tillegg er det lite snø i fjellet.

– Det legges opp til det høyeste man har sett noen gang. Det er ventet en pris på mellom 1,5 og 2 kroner per kWt i Sør-Norge – uten avgifter – i sommer. Men forbruket vil jo stupe. Strømregningene dine vil falle, men det kommer fortsatt til å bli en del strømstøtte på dette nivået, sier Lilleholt til E24.

Dyrest tirsdag

Tirsdag mellom klokken 8 og 9 lå strømprisen på 2,73 kroner kilowattimen utenom nettleie og avgifter – den dyreste enkelttimen i april.

Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge - organisasjonen som representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi - sier produsentene må planlegge fremover.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

– Kraftprodusentene disponerer vannet i magasinene slik at det skal holde gjennom hele året. De må også ta høyde for at det er unormalt lite snø i fjellet, og at det kommer mindre nedbør om våren. Alternativet til å holde prisene høye nå, er at magasinene kan gå tomme og vi kan få enda høyere priser når vi kommer til høsten igjen, sier Øverås.

Kostbar vinter

I Sør-Norge har prisene vært rekordhøye siden før jul, og selv om enkelte spådde at de ville synke igjen fra rundt mars, har krigen i Ukraina gjort at særlig prisen på gass har vært høy, som igjen har påvirket strømprisene her til lands.

I desember var snittprisen 221 øre per kilowattime. I januar 176 øre, februar 151 øre og mars 234 øre - den dyreste måneden til nå.

Foreløpig ser også april ut til å bli en dyr måned, med foreløpig snittpris på 212 øre i Sør-Norge.

Sammenligner vi tallene med året før, ser det slik ut:

Desember (21/20): 221/27 øre (8,2x høyere)
Januar (22/21): 176/63 øre (2,8x høyere)
Februar (22/21): 151/68 øre (2,2x høyere)
Mars (22/21): 234/53 øre (4,4x høyere)
April (22/21): 212/57 øre (foreløpig for 2022, 3,7x høyere)

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer