Coronaviruset

Venter resesjon: Hva betyr det?

Flere banker spår resesjon. Slik vil det påvirke deg.

DOBBEL NEDGANG: Handelsbanken og Danske Bank spår resesjon, altså to kvartal på rad med økonomisk nedgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen.
DOBBEL NEDGANG: Handelsbanken og Danske Bank spår resesjon, altså to kvartal på rad med økonomisk nedgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen. Vis mer
Publisert

Allerede tirsdag spådde Handelsbanken resesjon grunnet av virusutbruddet som påvirker så å si alle nordmenn nå om dagen.

Resesjon betyr negativ vekst i to kvartaler på rad. Handelsbanken understreker imidlertid at 2020-prognosen for norsk BNP-vekst fortsatt er positiv, ifølge dem.

- Økt resesjonsrisiko

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank deler denne oppfatningen, altså at resesjon i norsk økonomi er et sannsynlig scenario, og de ser det som en situasjon der BNP-veksten blir negativ en periode.

- Risikoen for resesjon er også der fordi både produksjon og etterspørsel nå rammes av tiltakene for å begrense smitten. Dette har nå gitt kraftige reaksjoner i finansmarkedene, som kan påvirke tilgangen på likviditet og kreditt for bedriftene. Samtidig har oljeprisen falt mye, noe som også vil kunne påvirke norsk økonomi negativt, forklarer Jullum overfor Dinside.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.
Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank. Vis mer

- Adferden til Ola og Kari Nordmann er i ferd med å endres. Vi kansellerer flyreiser og hotellopphold, dropper turen på restaurant og kulturarrangementer, samt at skoler og andre ikke-vitale offentlige funksjoner nå har sagt de skal holde lukket, fortsetter han.

Alt dette vil i sum gi et betydelig negativt sjokk for mange sektorer, og vil antagelig være kraftig nok til å drive økonomien inn i en teknisk resesjon, ifølge sjeføkonomen.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

Dette betyr resesjon for deg

Så, hva betyr resesjon for oss vanlige nordmenn?

- En del nordmenn kommer nok til å bli permitterte fra jobb, lønnsveksten kan bli lavere enn ventet, enkelte varer kan bli dyrere, mens noen tjenester faktisk kan bli mye billigere, svarer Jullum.

- Siden børsene nå faller, blir de aksjene nordmenn har spart mindre verdt, og det samme kan selvsagt da sies om fondene våre. På den annen side vil vi sannsynligvis se at boliglånsrentene blir lavere, som isolert sett er bra for dem som har boliglån og gjeld generelt, legger Jullum til.

Ikke første gang

En trøst i disse usikre tider er imidlertid at norsk økonomi har kommet seg gjennom resesjon tidligere.

Hvor mye en eventuell resesjon de neste to kvartalene vil påvirke hvermannsen, kommer an på hvor langvarige og dype resesjonene blir.

Det var for eksempel stor forskjell på bankkrisa i Norge rundt 1990 og oljekrisa i 2014.

- Samtidig har vi her hjemme et godt sikkerhetsnett som sikrer en relativt bra inntektsutvikling selv i krisetider, og vi har store muligheter for å iverksette tiltak som kan forhindre og dempe noen av de negative utslagene, som rentekutt, økt offentlig pengebruk, skattekutt og lignende, beroliger sjeføkonom Jullum.

Roper på rentekutt

Apropos rentekutt, er dette noe flere eksperter forventer om én uke. Sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken roper imidlertid på rentekutt før det oppsatte møtet 19. mars.

Flere internasjonale sentralbanker har allerede satt ned styringsrentene sine, blant annet i England og på Island, og Andersen mener Norges Bank bør gjøre det samme.

- Under finanskrisen i 2008 var Norges Bank litt sent ute. Derfor har vi tenkt at de lærte noe av det og denne gangen ønsker å være i forkant. Vi mener de bør komme på banen så snart som mulig, sier Andresen til NRK.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, på sin side, synes et rentekutt før det oppsatte møtet til uka er noe dramatisk. Han mener et rentekutt allerede nå neppe riktig medisin i dagens situasjon.

Både Nordea, Swedbank og Handelsbanken legger til grunn at Norges Bank kutter i styringsrenta med 0,5 prosentpoeng i neste uke.

Det beste du kan gjøre

Som forbruker oppfordrer han deg til i størst mulig grad å unngå bidrag til økt smitte ved å holde deg unna store forsamlinger, offentlig transport og jobbe hjemme dersom du har mulighet til det.

- Vanligvis er det et godt råd å ha noen penger til overs å tære på om det kommer en resesjon, men har du ikke spart før nå, er det trolig litt for sent, sier Jullum i Danske Bank.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer