Tvangssalg av bolig

Venter stor økning

Renteøkningen kan føre til flere tvangssalg av boliger, mener inkassoselskap.

ØKER: Antall saker Inkassopartner har send til rettslig inndrivelse for å få pant i bolig har økt. Foto: Yingzaa_ST / Shutterstock / NTB
ØKER: Antall saker Inkassopartner har send til rettslig inndrivelse for å få pant i bolig har økt. Foto: Yingzaa_ST / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Renta økte forrige uke og Norges Bank har tidligere signalisert at renta vil fortsette å øke. Nå tror daglig leder Geir Grindland i selskapet Inkassopartner at det vil skje en stor økning i tvangssalg av boliger framover.

- Bolig er for de aller fleste av oss den største kostnaden vi har, og økte renter merkes direkte på lommeboka, sier Grindland til DinSide og fortsetter:

- Økning av tvangssalg kommer av at flere og flere vippes utfor stupet. Vi merker at vi må sende mange flere saker til rettslig inndrivelse for å få pant i bolig og deretter tvangssalg av bolig/leilighet/hytter, eventuelt lønnstrekk.

Merker allerede økning

Mislighold av boliglån vil naturlig nok kunne føre til tvangssalg. Annen gjeld (bil, forbruk og så videre) som blir misligholdt, kan også framtvinge et tvangssalg. I borettslag kan mislighold av felleskostnader føre til det samme.

Sammenliknet med i fjor merker selskapet Inkassopartner en økning i antall saker som ble sendt til namsmannen på 15 prosent hittil år, og tror den vil vokse enda mer.

- En økning på én prosent i rentene vil mest sannsynlig gjøre at de fleste som sliter fra før og har lite buffer for uforutsette endringer, kan få problemer med å betjene huslån og studielån, fortsetter Grindland.

Unngå dette

På to måneder økte renta med et helt prosentpoeng – fra 0,75 til 1,75 prosent. Flere spår at den vil fortsette å øke.

- Kommer renta opp til 5 prosent, er jeg redd for at tallet vil fort øke betraktelig mer. Da vil det bli enda flere som vil slite med å betale for seg, forteller Grindland.

Han forklarer videre at dersom man får en inkassosak på seg, burde man unngå at det går så langt at inkassobyrået sender den til namsmannen for tvangsinndrivelse (rettsliginndrivelse) til namsmannem.

TØFFE TIDER: I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer

Ikke merket

Til tross for at Inkassopartner har merket en økning på antall saker de har sendt inn til namsmannen, har OBOS ikke merket noen økning i antall tvangssalg av boliger.

- Borettslaget har hjemmel til å kreve tvangssalg av en bolig dersom felleskostnader misligholdes. OBOS er forretningsfører for en rekke boligrettslag, som til sammen utgjør over 250 000 boliger, og vi har altså ikke sett noen økning i slike saker den seinere tiden, forteller kommunikasjonsdirektør Thomas Skjennald i OBOS.

Tvangssalgsprosessen steg for steg:

· Eventuelt lån med pant i bolig misligholdes.

· Du mottar varsel om tvangssalg.

· Begjæring om tvangssalg av bolig iverksettes om du fortsatt ikke betaler.

· Tingretten oppnevner medhjelper til å bistå boligsalget.

· Boligen legges ut for salg.

· Tingretten avslår/godtar eventuelle bud.

Kilde: Tvangssalgbolig.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer