Disse flyplassene liker vi best:

Verdens beste flyplass ligger ikke i Norge

Norske flyplasser langt nede på listen i ny undersøkelse.

VERDENS BESTE: Hamad International airport i Doha, Qatar, er verdens beste. Foto: AFP
VERDENS BESTE: Hamad International airport i Doha, Qatar, er verdens beste. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny undersøkelse av passasjertilfredshet viser at Norges hovedflyplass ligger langt ned på listene.

Stavanger ligger høyest av de norske flyplassene.

Ulike parametere

Undersøkelsen er utført av AirHelp.com, som tjener penger på å bistå passasjerer til å få kompensasjon for forsinkede, innstilte eller overbookede fly.

I flere år har de satt opp en rangert liste for både vinter- og sommersesongen over hvilke flyplasser som kommer best ut i deres undersøkelser av punktlighet, service og kundetilfredshet på flyplasser verden rundt.

Punktligheten til flyplassen utgjør 45 prosent av den samlede poengsummen. Her ser de på hvor punktlige avganger fra flyplassen er, ved å måle oppsatt avgangstid mot faktisk avgangstid den seineste sesongen. Poengsummen blir satt ut fra en gjennomsnittlig punktlighet.

Fly som av en eller annen grunn er forsinket er ikke tatt med i gjennomsnittstida.

Deretter måler de flyplass-servicen. Også denne kategorien utgjør 45 prosent av den samlede poengsummen. Her samles det inn bedømmelser både fra passasjerer og de største reisesidene i verden.

Den siste kategorien utgjør de siste 10 prosentene av den samlede poengsummen, og det er kundetilfredsheten med flyplassen. Ved å analysere passasjer-innlegg på Twitter, har de kommet fram til hvorvidt passasjerer har opplevd et besøk på flyplassen som positivt eller negativt.

Den høyeste poengsummen i hver kategori er 10 poeng, og en gjennomsnittsverdi tas ut fra de tre kategoriene som bestemmer plasseringen på listen.

Norge langt fra toppen

I undersøkelsen er 141 flyplasser rangert på bakgrunn av flytrafikken vår/sommer 2018.

Av de norske er Sola flyplass i Stavanger, Værnes flyplass i Trondheim og Oslo Lufthavn Gardermoen med på listene.

Det er Hamad International Airport i Doha, Qatar, som har tatt plassen som verdens beste flyplass. Athens International Airport i Hellas følger rett bak på en andre plass, mens Haneda Airport i Tokyo, Japan kapret tredjeplassen.

Tittelen som verdens verste flyplass har gått til Kuwait Airport i Kuwait.

Av de norske flyplassene er det Sola flyplass i Stavanger som ligger høyest på listene på en 18. plass.

Trondheim ligger på en 34. plass med Norges hovedflyplass, Oslo Lufthavn Gardermoen ligger helt nede på en 78. plass.

Det er passasjertilfredsheten som trekker ned på alle de tre norske flyplassene. For mens de på punktlighet og service bare ligger litt under de høyest rankede flyplassene, ligger de ganske lavt på kundetilfredshet.

Bruker andre undersøkelser

Kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa, sier at det finnes flere måter å måle kundetilfredsheten på, og at de, i likhet med andre store internasjonale flyplasser, velger å stole på andre metoder for å måle kundetilfredshet på.

– Det finnes en rekke målinger av passasjertilfredshet på lufthavner rundt om i verden. For oss er direkte tilbakemeldinger fra de reisende på flyplassen den viktigst. Her gjøres det uavhengige målinger, med rundt tusen intervjuer på Oslo Lufthavn hver måned.

Avinor lener seg på Airport Service Quality-undersøkelsen, utarbeidet av Airports Council International. I denne målingen kommer blant annet Oslo Lufthavn Gardermoen betydelig bedre ut enn i AirHelp sin, fortelle Løksa.

– Ved siste måling var Oslo Lufthavn rangert som den beste i Norden, og på 19. plass i Europa. I fjerde kvartal 2016 var vi nede på 56. plass – vårt mål er å fortsette den gode utviklingen vi har hatt de siste åra, og vi har en ambisjon om å bli blant topp 10 i Europa, sier Løksa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer