Kommentar:

Verdens dårligste julegave

Gavekort er bare penger med begrensninger.

GI PENGER: Bare butikkene er tjent med gavekort, mener vår kommentator. Foto: Ann Kristin Andreassen
GI PENGER: Bare butikkene er tjent med gavekort, mener vår kommentator. Foto: Ann Kristin Andreassen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gavekort er alltid en populær gave å gi i julegave.

Men, hvorfor? Det har jeg alltid lurt på.

For gavekort er ikke annet enn penger med begrensninger. Penger som kun kan brukes på spesifikke steder, som har et datostempel for når de blir verdiløse, og som i tillegg kan ha andre begrensninger butikken selv rår over.

Tidligere i år anslo norske eksperter at nordmenn har gavekort for flere millarder liggende ubrukt.

Da black friday-salget startet, satt en av døtrene mine klar med gavekortet hun tidligere hadde fått i gave, og hun fikk stjerner i øynene da butikken hadde halv pris på alle varer.

Med en velfylt digital handlekurv tastet hun inn den lange tall- og bokstavkombinasjonen på gavekortet i rabattfeltet, for så å bli møtt med melding om at gavekortet ikke kunne brukes på salgsvarer.

Dette hadde nemlig nettbutikken oppgitt i sine gavekort-vilkår. Til deres forsvar var det også trykket med liten skrift på selve gavekortet.

Pål Joakim Pollen er teknologiredaktør i Dinside.no.
Pål Joakim Pollen er teknologiredaktør i Dinside.no. Vis mer

For det er mange begrensninger som kan gjelde for et gavekort, og Forbrukerrådet lister opp flere «feller». Nevnt er at de fleste gavekort går ut på dato og at de kanskje ikke gjelder på salgsvarer, men det kan også være begrensninger på at det kun kan brukes én gang, og at du ikke nødvendigvis vil få det overskytende beløpet tilbake, hverken i cash eller som tilgodelapp. Det er nemlig en ekstraservice.

Noen kan ha gebyrer hver gang du bruker det - ja, folk betaler som regel et ekstragebyr bare for å kjøpe plastkortet de kan dytte pengene inn på.

Og, gavekortet kan rotes bort, eller bli slitt i lomma slik at koden ikke vises. Det skjer ikke med pengene du vippser over.

Jeg kan forstå at avsenderen vil ha en finger med i spillet på hva pengene brukes til, og jeg husker godt at jeg følte at det ble litt feil der jeg som 20-åring betalte ølen på byen 2. juledag med akkurat den femhundrelappen jeg hadde fått av farmor to dager før. Det var nok ikke der hun hadde håpet at jeg skulle bruke pengene hun gav bort.

Men, det hjelper lite med gavekort i én sportsbutikk når konkurrenten har tilbud på fiskesnella du ønsker deg, på kino i hjembyen når vennegjengen skal på kino i nabobyen eller hos en butikkjede som går konkurs. Eller hva med de som fikk reisegavekort til jul i fjor?

Det mest håpløse er imidlertid de mer generelle gavekortene, som typisk kan brukes på et utvalg kjøpesentre eller lignende.

Du kan få bruke pengene på hva du vil, bare butikken ligger på det og det kjøpesenteret, liksom.

Nei, gi penger 'a, folkens. Så kan du heller skrive på kortet at du håper mottakeren får kjøpt seg noen fine klær for dem.

Gavekort er det bare butikkene som er tjent med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer