Verdens dyreste bedrift

Verdens dyrete bedrift er det kinesiske olje- og gassselskapet, Petrochina.

Publisert
Sist oppdatert

I løpet av mandagen ble det kinesiske olje- og gasskonsernet Petrochina notert på Shanghaibørsen.

Aksjekursen gikk opp med 190 prosent, noe som gjør selskapet til det største i hele verden, målt etter børsverdi. Det skriver Dagens Industri, di.se.

Kinas rikeste

Kinesisk børsfeber

Børsverdien etter første handledag stoppet på 1.000 milliarder dollar, noe som tilsvarer rundt 5.500 milliarder norske kroner.

Introduksjonsprisen for aksjen var tidligere 16,79 yuan (kinesisk valuta, red. anm), og da børsen stengte mandag, var kursen oppe i 48,44 yuan.

Interessen for aksjen kan ses som en indikasjon på at børsfeberen fremdeles rår i Kina. Noen mener imidlertid at aksjen er overvurdert, da den handles for 54 ganger forventet gevinst. Gjennomsnittlig vurdering for oljevirksomheter i verden skal være 18 ganger forventet gevinst.

Kina tar bronse

De ti største

På andreplassen over "verdens største bedrifter" finner vi det amerikanske oljekonsernet Exxon Mobil. Faktisk er halvparten av de ti største bedriftene i verden olje- og gassvirksomheter.

Her ses hele listen over verdens største bedrifter, målt etter børsverdi (denne kan da endres fra dag til dag, red.anm.):

1. PetroChina, Kina
2. Exxon Mobil, USA
3. General Electric, USA
4. China Mobil, Hong Kong
5. ICBC, Kina
6. Microsoft, USA
7. Royal Dutch Shell, Storbritannia/Nederland
8. China Petroleum, Hong Kong
9. Gazprom, Russland
10. China Life Insurance, Hong Kong

Kilde: Dagens Industri.

Mer om børs og finans:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer