Verdens mest korrupte land

Norge scorer ikke veldig bra.

Publisert
Sist oppdatert

Transparency International slapp nylig sin rapport Corrutption Perceptions Index (CPI). Denne rapporten kartlegger omfanget av korrupsjon i 166 land. Her går det frem hvilke land som i størst og minst grad er plaget med korrupsjon. Men ingen oppnår toppscore i denne rapporten, som har tar for seg årene 2007 og 2008.

Best ut kom Danmark og Sverige som begg fikk CPI-score på 9,3. Zimbabwe kom aller sist.

100.000 prosent inflasjon i Zimbabwe, nye sedler måtte trykkes opp

Norge falt fra niende plass og såkalt CPI-score på 8,7 i fjor og til 14. plass og 7,9 i CPI-score i år.

En humanitær katastrofe

- I de fattigste landene kan korrupsjon bety forskjellen på liv og død. Her kan pengene til helse eller til rent vann stå på spill, sier Huguette Labelle, direktør Huguette Labelle i en pressemelding. - Det store omfanget av korrupsjon og fattigdom som rammer mange av dagens samfunn bidrar til en humanitær katastrofe og kan ikke toloreres. Men selv i mange priveligerte land er en tøffere behandling av korrupsjonsproblemer nødvendig.

Mange rike land har fortsatt en manglende oversikt over sin finansielle sektor, kommer det frem i rapporten.

- For å redusere korrupsjon er det nødvendig med myndigheter og rettsvesen som har god oversikt, frie medier og et våkent sivilt samfunn, sier Huguette Labelle. - Når disse institusjonene er svake, øker korrupsjonen og kan komme ut av kontroll med store negative konsekvense for vanlige mennesker.

Norges verste hvitsnippforbrytere

Disse landene har minst korrupsjon
RangeringLandCPI-score
1Danmark9,3
1Sverige9,3
1New Zealand9,3
4Singapore9,2
5Finland9,0
5Sveits9,0
7Island8,9
7Nederland8,9
9Australia8,7
9Canada8,7
11Luxenburg8,3
12Østerrike8,1
12Hong Kong8,1
14Tyskland7,9
14Norge7,9
16Irland7,7
16USA7,3
Corruption Perceptions Index er en målenhet laget av Transparency International og angir korrupsjonsnivået i et land. Beste score er 10. Score lavere enn 5 betyr stor grad av korrupsjon. 166 land er undersøkt i denne undersøkelsen.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer