Verdens mest spiste frukt

Verdens mest spiste frukt er faktisk mango, og det skal vi være glade for. I tillegg til at det er utrolig godt har den masser av sunne egenskaper.

Publisert
Sist oppdatert

Verdens mest populære frukt
Verdens mest spiste frukt er faktisk mango, og det skal vi være glade for. I tillegg til at det er utrolig godt har den masser av sunne egenskaper.

Bernt Rognlien

Den stammer opprinnelig fra foten av Himalayafjellene i India og Bruma. Verdens mest spiste frukt, ble kultivert i India allerede flere tusen år før vår tidsregning. I dag er mango en av de fruktene som dyrkes mest i verden både i subtropiske og tropiske områder. Frukten er en steinfrukt som blir mer og mer populær i vestlige land og det finnes nærmere 1000 ulike sorter av frukten.

Det gule fruktkjøttet er veldig rikt på betakaroten, som er en viktig antioksydant som kan styrke immunappartet særlig hos eldre. Forskning har vist at flere ulike immunceller i kroppen blir mer aktive når vi spiser mat med mye betakaroten. Mango kan aktivere en type slike immunceller som kalles natural killer celler, som er viktig både i forsvaret mot virusinfeksjoner og kreft sykdommer. Regelmessig inntak av mango og andre vekster med mye betakaroten kan redusere risiko både for å få virusinfeksjoner og kreftsykdommer. Betakaroten vil lagres i huden som et pigment og beskytte huden mot solskader, så hvis du har tendens til å få soleksem kan rikelig inntak av betakarotenrike matvarer noen dager før du reiser til syden beskytte deg bedre og redusere sjansen for å utvikle soleksem og andre solskader.

Reduserer kreftrisikoen
I Mango er det enda et annet viktig antioksydant, som kalles beta cryptoxanthin. En studie som omfattet over 15000 kvinner som ble fulgt over en periode på 15 år, viste at høye verdier av beta cryptoxanthin i blodet var forbundet med betydelig redusert risiko for kreft i livmorhalsen. Mye beta cryptoxanthin og mango i kostholdet kan beskytte mot denne og antagelig også andre former for kreft hos kvinner.

Mango har vært et viktig middel mot jernmangel anemi, fordi frukten er en god jernkilde og i tillegg inneholder rikelig med C-vitamin som vil fremme jernopptaket. Forskning de sener år har også vist at betakaroten vil stimulere jernopptaket. Det skylles at betakarotener danner et kompleks med jern, som gjør at jernet forblir løselig i tarmen og hindrer at plantestoffer som fytat blokkerer jernopptaket.

Reduserer blodtrykket
Mango er en god kalium kilde, rikelig med kalium er viktig for å redusere høyt blodtrykk. En hel mango veier 6-700 gram, og tilfører mer enn 30% av det daglige kalium behovet. Regelmessig inntak av en mango daglig kan bidra til å redusere blodtrykket.

I tradisjonell kinesisk medisin har mango blitt brukt for å tørke ut både ved diarre og ved plagsom overdreven svetting.

Det glatte skallet til mangoen kan variere i flere farger, både gule, røde og grønne fargenøyanser er vanlig. Fargene på Mango kan variere like mye som hos epler. Moden frukt gir etter for lett håndtrykk, grønne mango kan også være modne. Lukt på frukten - lukter den godt, smaker den også godt. Mango har en søtsyrlig og aromatisk smak. Fruktkjøttet skal være gul-oransje. Den kan ha små sorte prikker i skallet, noe som er et tegn på at frukten har god søtsmak, og ikke er av dårlig kvalitet. Skallet er tykt og læraktig og spises ikke.

Gir godt nattesyn
Oppbevar aldri mango under 7 grader. Selv om den ikke skal brukes med en gang, anbefales ikke oppbevaring i kjøleskap. Umoden mango modnes i rom temperatur i løpet av noen dager. Mango inneholder svært rikelig med betakaroten som er gode antioksydanter, men også forstadiet til A-vitamin. Frukten er derfor en god A-vitamin kilde, gir deg godt nattesyn og er like rik på C-vitamin som appelsin. Den inneholder også en rekke mineraler, blant annet rikelig med kalium og jern.

Mango kan brukes frisk som den er. Når du skal dele frukten, holder du den slik at stilfestet peker mot deg og de flate sidene mot høyre og venstre. Skjær med en skarp kniv fra stilkfestet og ned langs den flate steinen på begge sider. Når du har kuttet av begge skinkene så nær steinen som mulig kan disse deles igjen i båter, som er ferdig til servering. Frisk mango kan spise som den er eller du kan presse lime over. Vær oppmerksom på at mangosaft er vanskelig å fjerne, hvis det blir flekker. Er uhellet ute, prøv lunkent vann og gni med litt sitron eller såpe. Mango skallet inneholder et stoff som kan utløse kraftig allergisk urticaria. De fleste som er allergisk og får elveblest ved å ta på skallet, tåler likevel godt å spise det søte fruktkjøtte uten å utvikle allergi.

Mango i mat
I matlaging er moden mango det perfekte garnityr til både røkt kylling og kjøtt. Den passer godt i en salat og kan være en base i mange gode dressinger. Når en lager dessert av mango, er det en fordel å mose frukten først. Du kan bruke en kjøkken maskin å blende en mangodrikk med banan eller kiwi for eksempel. Mango egner seg også til milkshaker, sorbeter eller til iskrem. Chutney er en annen tradisjonell rett av mango, ofte laget av grønne umodne frukter.

Mozon.no, 25.02.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer