Verdens største optiske sorteringsanlegg

Kan sortere 45 tonn avfall per time.

VERDENS STØRSTE: Verdens største optiske sorteringsanlegg ligger på Haraldrud i Oslo. Her sorteres de grønne og blå avfallsposene fra Oslos husholdninger - og sendes derfra til respektive gjenvinningsanlegg. Foto: Per Ervland
VERDENS STØRSTE: Verdens største optiske sorteringsanlegg ligger på Haraldrud i Oslo. Her sorteres de grønne og blå avfallsposene fra Oslos husholdninger - og sendes derfra til respektive gjenvinningsanlegg. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har verdens største optiske sorteringsanlegg, som sorter avfall ved hjelp av kamerateknologi.

– Det er verdens største optiske sorteringsanlegg, med tre linjer, forteller Christoffer Back Vestli, kommunikasjonsrådgiver ved Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Anlegget består av to linjer på Haraldrud og én linje på Klemetsrud. Anlegget på Haraldrud åpnet i oktober 2009, og har vært i full drift med sortering av grønne og blå poser fra Oslos husholdninger siden juni i år.

Bli inspirert: Se lesernes beste løsninger for kildesortering hjemme

Vi har fått være med på Energigjenvinningsanlegget på Haraldrud i Oslo og sett hvordan det fungerer. Du kan se en garantert luktfri demonstrasjon her:

Gull fra arkivet: Bli med inn på Haralrudanlegget til Energigjenvinningsetaten, for å se hvor søppelet blir av! Vis mer

Kan sortere 67 tonn per time

Til sammen kan anleggene på Haraldrud og Klemetsrud sortere 67 tonn avfall per time, fordelt på 45 tonn på Haraldrud og 22 tonn på Klemetsrud. Dette er altså maksimal kapasitet. Normal kapasitet ligger på til sammen 45 tonn per time.

Se flere løsninger for kildesortering i søppelskapet

Dorthe Moe Lianes, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten i Oslo kommune og Christoffer Back Vestli, kommunikasjonsrådgiver i Enegrigjenvinningsetaten, Oslo kommune. Foto: Per Ervland
Dorthe Moe Lianes, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten i Oslo kommune og Christoffer Back Vestli, kommunikasjonsrådgiver i Enegrigjenvinningsetaten, Oslo kommune. Foto: Per Ervland Vis mer


– Vi behandler 410.000 tonn avfall i året. 130.000 tonn er husholdningsavfall fra private, resten er næringsavfall, forteller Back Vestli.

I løpet av våren 2012 ble det innført kildesortering av matavfall og plastemballasje for hele Oslos befolkning. Plastemballasje skal i blå poser og matavfall skal i grønne poser. Alt avfall hentes samlet i én søppelbil, mens den videre sorteringen altså foregår på avfallsanlegget.

– Mange tror at det ikke er noen vits i å sortere, og at alt bare havner sammen til slutt likevel. Men slik er det altså ikke, sier Dorthe Moe Lianes, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten i Oslo kommune til DinSide.

I videoen kan du selv se hvordan sorteringsanlegget separerer ut de grønne og de blå posene fra resten av avfallet.

Energigjenvinningsetaten stiller som krav at over 95 prosent av de grønne og blå posene som kommer inn til anlegget, skal sorteres ut.

Sjekk den smarte søppelsorteringen!

Avfallet sendes videre

I videoen kan du se hva som skjer med avfallet fra det leveres på anlegget i store avfallsbiler, til posene er sortert og kastet i riktige containere.

Derfra sendes de blå posene, som altså inneholder plast, til Tyskland for plastgjenvinning.

De grønne posene, som er matavfall, sendes til biogassanlegg i Sverige. I desember åpner imidlertid det største biogassanlegget i Norge på Nes i Romerrike, og da vil matavfallet bli sendt dit for omdanning til biogass og biogjødsel.

Restavfallet sendes til forbrenningsanlegg, der varmen fra forbrenningsprosessen utnyttes til oppvarming av fjernvarmeanlegg og til elektrisitetsproduksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer