Verdens største optiske sorteringsanlegg

Kan sortere 45 tonn avfall per time.

VERDENS STØRSTE: Verdens største optiske sorteringsanlegg ligger på Haraldrud i Oslo. Her sorteres de grønne og blå avfallsposene fra Oslos husholdninger - og sendes derfra til respektive gjenvinningsanlegg. Foto: Per Ervland
VERDENS STØRSTE: Verdens største optiske sorteringsanlegg ligger på Haraldrud i Oslo. Her sorteres de grønne og blå avfallsposene fra Oslos husholdninger - og sendes derfra til respektive gjenvinningsanlegg. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har verdens største optiske sorteringsanlegg, som sorter avfall ved hjelp av kamerateknologi.

– Det er verdens største optiske sorteringsanlegg, med tre linjer, forteller Christoffer Back Vestli, kommunikasjonsrådgiver ved Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Anlegget består av to linjer på Haraldrud og én linje på Klemetsrud. Anlegget på Haraldrud åpnet i oktober 2009, og har vært i full drift med sortering av grønne og blå poser fra Oslos husholdninger siden juni i år.

Bli inspirert: Se lesernes beste løsninger for kildesortering hjemme

Vi har fått være med på Energigjenvinningsanlegget på Haraldrud i Oslo og sett hvordan det fungerer. Du kan se en garantert luktfri demonstrasjon her:

Kan sortere 67 tonn per time

Til sammen kan anleggene på Haraldrud og Klemetsrud sortere 67 tonn avfall per time, fordelt på 45 tonn på Haraldrud og 22 tonn på Klemetsrud. Dette er altså maksimal kapasitet. Normal kapasitet ligger på til sammen 45 tonn per time.

Se flere løsninger for kildesortering i søppelskapet

– Vi behandler 410.000 tonn avfall i året. 130.000 tonn er husholdningsavfall fra private, resten er næringsavfall, forteller Back Vestli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer