Ververne er her igjen

Nok et nettverksselskap: Nå kan du både tape penger selv og snyte venner og familie.

.. og månen består av ost De fleste nettverksselskapene appellerer til dem som drømmer om å ha evig ferie mens det regner arbeidsfrie penger.
.. og månen består av ost De fleste nettverksselskapene appellerer til dem som drømmer om å ha evig ferie mens det regner arbeidsfrie penger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bitreste for mange av dem som tapte skjorta i nettverksselskapet The Five Percent Community var ikke bare egne tap, men at de i stor utstrekning hadde påført også venner og kjente tap på flere titusen kroner ved å verve dem til pyramiden.

Tjen penger på postkassen din!

Utgangspunktet for idéen til PeopleString er ikke så dum. Det er i økende grad ulovlig å sende e-postreklame uten at mottakeren har godkjent det på forhånd. Den samme regelen har eksistert for mobilreklame en stund, og aktører som har samlet opp telefonnumre der mottakerne har gitt samtykke til reklame har kunnet selge disse nummerlistene for penger.

Så idéen er at du skal gi et slikt samtykke og få seks prosent av salgssummen når din e-postadresse videreselges. Har du vervet noen, får du to prosent av inntektene for deres adresser. For at utsenderne av e-postreklame skal få større effekt av reklamen, skal du også fylle ut et spørreskjema der du oppgir alder, kjønn og sivilstand og svarer på spørsmål om forbruksmønster og interesser. So far so good.

Ikke datatilsyn i USA

Dette er gratis å opprette en slik e-postkonto, og bortsett fra risikoen for at dine persondata kommer på avveie (selskapet er registrert i New Jersey, USA, hvor datatilsyn og liknende er omtrent fraværende) er det vel ingen stor risiko ved å tegne seg.

Men at du skal få mye penger er også lite trolig. Selskapet oppgir i sin innberetning for 2008 at det tapte tre millioner dollar og hadde 60.000 dollar i inntekter. Det fremgår ikke om dette var reklameinntekter, men siden man skriver at 85% av kundene kom som følge av verveaktiviteter, er det trolig at det meste av inntektene var betaling for "entreprenørpakken".

Betal for å verve

Som vanlig medlem får du altså to prosent. Men om du betaler 200 dollar, blir du "entreprenør". Da vil du motta 20% av inntektene til din egen konto, og seks prosent fra dem du har vervet og de disse har vervet igjen i fem ledd.

PeopleString skriver at de fordeler 70% av sine inntekter til kontohaverne. Hvordan prosentsatsene over adderer seg til 70% er ikke umiddelbart innlysende, men problemet er nok om du får noen penger ovehodet. De betaler nemlig ikke ut noe før din saldo overstiger $25. De sier også at de bare skal sende deg to mailer om dagen.

La oss si at de har solgt retten til å sende deg reklame for 50 øre. Seks prosent av dette er tre øre. Så får du to mailer hver dag, det blir seks øre. På ett år blir det nesten 22 kroner. Etter bare seks år kan du se frem mot den første utbetalingen fra PeopleString, hvis de klarer å realisere disse prisene, er utsolgt, faktisk utbetaler det de lover og eksisterer om seks år.

Unoterte pennystocks

Moderselskapet BigStrings aksjer er notert til rundt $0.25 dollar, skjønt notert og notert. Dette er en OTC-aksje, altså en aksje visse meglere omsetter over disken, direkte mellom kjøpere og selgere. Det er etter alt å dømme tre i meglerhus som formidler aksjen.

BigString utstedte mange nye aksjer i 2008, enten direkte eller indirekte, i form av warrants. Selskapet betalte både konsulenter og leverandører med warrants.

Nordmenn har tydeligvis bitt på agnet fra PeopleString, for det har i det siste florert en del e-post på norsk hvor du inviteres til å delta. Vi ville ikke brukt $200 på dette.

På nettsteder der PeopleString diskuteres, forekommer det innlegg fra folk som sier de har tjent $400 og $500 dollar på en uke eller to, uten å gjøre noen verdens ting. Vi har en mistanke om at disse innleggene er skrevet av folk som har interesser i systemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer