Verves til direktesalg

Nedgangstidene trekker til seg tvilsomme salgsselskap.

Publisert
Sist oppdatert
Det her er dårlige greier, og ikke et regnskap å skryte av.Tommy Johnsen, revisor


"Se deg rundt på vår nettside og se selv energien, entusiasmen og muligheten som venter deg. Vi er sikre på at ACN-muligheten er den rette for deg. Din fremtid starter NÅ." Fra ACN Telekommunikasjons hjemmesider.

Vi har blitt kontaktet av en leser, som akkurat er blitt forsøkt vervet til direktesalgsselskapet ACN. Tilbudet fikk han fra en bekjent.

For å bli med i ACN og selge telefonabonnement, må han betale 4.200 kroner, men han tror det kan bli en nedtur å melde seg inn.

Vår leser var med på et vervingsmøte, og ble ikke overbevist. Blant annet fordi man må melde seg som selvstendig næringsdrivende for å selge abonnementer, og fordi fortjenesten var så uklar.

Slik sløser du bort en million

Hvis du jobber som uavhengig selger for ACN, slik vår leser ble tilbudt, selger du i utgangspunktet telefonabonnement. En del av telefonregningen, noen få prosent, blir deg tilgode. Meningen er også at de du har vervet skal verve nye medlemmer, og da får du en del av deres kake. Og igjen - de som vervet deg, og de som vervet den som vervet deg, får en del av pengene du har lagt igjen.

Finanskrisen rekrutterer selgere

Finanskrisen 2008 sørger for at mange har mindre å rutte med, blant annet fordi boliglånet tar større innhogg i pengebeholdningen. Senker det terskelen for å prøve nye veier til det som kan fremstå som raske inntekter?

Gorm Kunøe kunne ikke tenke seg å gå inn i direktesalg selv. Foto: BI.no
Gorm Kunøe kunne ikke tenke seg å gå inn i direktesalg selv. Foto: BI.no Vis mer


- Det er flere som blir med i direktesalgsselskaper når det er nedgangstider, sånn som det muligens er nå. Det er ingen stor investering, men noen av direktesalgsproduktene kan koste en del penger. Når det gjelder mobilabonnement, kan jo forbrukeren selv skifte abonnement etter fem minutter på nettet, sier Gorm Kunøe, førstelektor på Institutt for markedsføring på BI.

Han tror mange overvurderer muligheten til å tjene penger på direktesalg.

- Mange som går inn i slikt, vil oppleve mange våkenetter. Jeg vil advare mot å kaste inn sine siste sparepenger. For å gjøre dette må man ha en personlighet som passer, sier Kunøe.

For å lykkes med direktesalg bør du være en selgertype, du må være en hyggelig person, du må lytte til folk, du må ha et stort nettverk og du må ha lyst til å ha mange mennesker i din egen stue, ofte.

- Du kan ikke bo i et to-roms på Grünerløkka, du må ha plass til mange mennesker. Dessuten må du ha slike møter i hvert fall et par ganger i uka, for å eventuelt lykkes, sier Kunøe.

Les også: Herbalife saksøkes av sine egne

Pyramider kollapser fort

- Det er lenge siden jeg har hørt noe om ACN. Vi fikk noen henvendelser i forbindelse med at de ble etablert rundt 2002. Da undersøkte vi virksomheten, ikke veldig grundig, men kom frem til at de ikke driver en pyramide, sier Bård Eikeset, seniorrådgiver i Lotteritilsynet.

Stem!

Hva synes du om direktesalg? (Avsluttet)
Det kunne aldri falt meg inn å bli med på direktesalg i noen form.(62%) 141
Jeg driver med direktesalg, og tjener gode penger på det.(20%) 46
Jeg synes direktesalg høres interessant ut, og kunne vurdert å være med på det.(10%) 22
Jeg driver allerede med direktesalg, eller har drevet med det tidligere, og har ikke tjent noen ting på det.(8%) 18
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han forteller at pyramideselskap ofte kollapser fort. Ettersom ACN har holdt deg gående nå i 5-6 år uten kollaps, er det ingen pyramide.

- Det har vært spekulert mye i at folk blir med på direktesalg når det er nedgangstid, men det har jeg ikke kunnskap om. Den forrige direktesalgsbølgen var rundt 2001-2002, og jeg vet ikke om det da var dårlig aksjekurs for eksempel, sier Eikeset.

- Noen har påstått at folk ser etter et nytt sted å putte pengene, når aksjene går ned, men jeg vet ikke nok om det, sier Eikeset.

Selv ville han ikke blitt med på direktesalg, da måtte han isåfall ha stor tro på produktet.

- En negativ konsekvens av direktesalg er at du kan lure nær familie og venner inn i ting de eventuelt ikke tjener noe penger på, fordi du tror på det i utgangspunktet. Jeg har hørt om venner og familie som har kuttet kontakten etter direktesalg, sier Eikeset.

14 kroner i månedslønn

Vi skrev om ACN Telekommunikasjon, som drives av selskapet Acn Norge AS, også i 2003.

Forrige gang vi skrev om ACN, reagerte studenten Karl på selskapet. Han deltok på vervingsmøte, men ble mistenksom da han innså at han ikke kom til å tjene mer enn cirka 14 kroner per måned som selger for ACN.

- Å selge abonnementer for ACN virket som en mulighet til å skaffe ekstrainntekter. Det var en nedtur da jeg forsto at jeg høyst kunne forvente 14 kroner måneden for hver kunde jeg klarte å skaffe, sa Karl til DinSide den gangen.

- Du må jobbe hardt for å tjene penger hos oss, bekreftet Tom Hjertholm, som er sjef for ACNs kunde- og salgsstøtte i Norden. Han fortalte at startavgiften på 5.300 kroner finansierer salgsmateriell, opplæring og administrasjonskostnader.

Vi regnet ut i 2003 hvor mye man kunne tjene på ACN, det var kompliserte greier. Sjekk det nedslående regnestykket her

Desto høyere, desto mer

På ACNs nettsider ligger det en videorepresentasjon, som skal forklare mer rundt en eventuell jobb for ACN. Videomannen kan fortelle at den årlige omsetningen har eksplodert, og at ACN er en "utrolig forretningsmulighet". Hvis man melder seg inn kan man selv "bygge opp en lukrativ forretning". Dessuten finnes det rom for "utallige personlige og økonomiske belønninger".

For å lykkes må du formidle kunder og kundeskaffere, og desto høyere opp i organisasjonen du kommer, desto mer penger kan du tjene.

Noe av det siste videomannen sier er: - Du har endelig mulighet til å bestemme din egen lønn, og du kan endelig tjene det du fortjener.

Fortjener jeg bare 14 kroner?

Til tross for at ACN på videoen virker som en garantert lukraktiv business, dukker det opp en skriftlig advarsel på slutten av videoen. "Suksess som ACN-representant er ikke garantert, men direkte påvirket av inviduell innsats. Ikke alle uavhengige representanter(journ. anm. - som man alle er i utgangspunktet) tjener penger, og ingen er garantert suksess."

Les også: Slik holder du Norge i gang gjennom finanskrisen

Omsetningen er halvert

- Det her er dårlige greier, og ikke et regnskap å skryte av. Jeg vil si at det har gått nedover med dette selskapet, og omsetning er omtrent halvert, sier Tommy Johnsen i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening, rådgiver og registrert revisor.

Vi har bedt ham ta en titt på regnskapene til ACN Norge AS fra 2002-2007, som ligger ute på nettet.

- Det er veldig spesielt dette her, de har 37.000 kroner i årsinntekt, det er ikke spesielt mye. Jeg ser heller ikke noe lønn i dette selskapet? Det kan være at 77.830.000 kroner, som er oppført på varekostnad, kan være en slags lønnspost, sier Johnsen.

Det har så langt ikke lykkes DinSide å komme i kontakt med noen i ACN som vil kommentere de dårlige resultatene.

Forskjell på pyramide og direktesalg

Husker du T5PC? I 2004 tapte 70.000 nordmenn flere hundre millioner på aksjer i T5PC. T5PC var et pyramideselskap, som solgte luft og venteboller helt til luftslottet sprakk. Direktesalgsselskap ligner en del på pyramideselskap, men vesentlige forskjeller gjør at det faktisk kan være mulig å tjene penger. Men det er altså ikke lett.

Blant kjente direktesalgsselskap er blant annet Herbalife, Oriflame, Tahitian Noni og Tupperware. Vi har sett på noen av disse selskapenes offentlige regnskap, og ikke alle gjør det like bra. Oriflames driftsresultat var i 2007 -4,1 prosent, Tahitian Nonis driftsresultat var -4,0 prosent, mens Herbalife hadde et driftsresultat på plussiden, på 8,5 prosent. Natures Own er antageligvis konkurs, med beskjeden "det er usikkerhet vedrørende fortsatt drift", og egenkapitalen er på -979,9 prosent.

Tenk deg godt om før du "investerer" i et direktesalgsselskap. Undersøk nøye om selskapet er medlem/godkjent av Direktesalgsforbundet. Forskjellen mellom pyramider og direktesalg er liten, men svært betydningsfull. Det må være muligheter for å oppnå inntekter av systemet, og inntekten skal komme fra salg av produkter og tjenester, ikke fordi du har vervet nye medlemmer/selgere.

Du har selvstendig ansvar

"Alle som ønskjer å gå inn i nettverkssal, pyramide-liknande aktivitetar og liknande, må sjølve ta eit ansvar for å vurdere om dette medfører brot på lotterilovas § 16." Fra Lotteritilsynets nettsider.

På grunn av endringer i lotteriloven kan Lotteritilsynet kreve at selskap dokumenterer at inntektene i stor grad kommer fra salg av varer og tjenester, og ikke fra rekruttering av nye medlemmer, ifølge Lotteritilsynets nettside.

"Lotteri- og stiftelsestilsynet kan kreve at den som har hatt inntekter fra omsetningssystemet der det ytes vederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter fra systemet, dokumenterer at vedkommendes inntekter særlig skyldes salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser, og ikke at andre verves til systemet." Fra lotteriloven.

Hva er din erfaring med MLM-selskaper? Send en mail til synne@dinside.no

Hvis du lurer på hvilke selskaper som regnes som direktesalgsselskap, sjekk det på Direktesalgforbundets nettsider

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer