Veske-sjekk i butikken

Et stort dansk supermarked har begynt å sjekke kundenes vesker. Det skaper stor debatt hos forbrukerrådet i Danmark og det Kriminalpræventive Råd.

Veske-sjekk i butikken
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg følgende situasjon: Du står i kø i matbutikken når damen i kassen ber deg om å åpne sekken din. Svetten pipler frem, selv om du ikke er skyldig. Det høres ut som et mareritt, men i supermarkedet Bilka i Danmark er det nå virkelighet.

Sjekker alle

Bilka har nemlig begynt å sjekke veskene til kunder de mistenker for nasking fordi mengden av tyveri har gått opp de seneste årene.

- Vår oppgave er å sikre at de ærlige kundene ikke skal betale for tyveri som andre er skyldige i. Vi er nødt til å gjøre noe med svinnet hvis Bilka skal klare bevare de lave prisene sine, sier informasjonssjef i Dansk Supermarked, Poul Guldborg til Berlingske Tidende.

Men veske-sjekken møter kritikk fra mange sider.

Kritikk

- Man skal huske at man vil ramme en lang rekke uskyldige for å fange en enkelt butikktyv. Når folk blir mistenkeliggjort på denne måten, blir de ofte så sure, at de handler et annet sted neste gang. Det viser all erfaring, sier kriminalkommisær John Radmer i det Kriminalpræventive Råd til Berlingske Tidende.

Også forbrukermyndighetene i Danmark er kritiske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer