Vet du hva dette tegnet betyr?

Nå går alle de nordiske landene går sammen om å guide deg til bedre spisevaner.

Kriteriene for hvilke næringsmidler som kan få nøkkelhullsmerket er forbedret i den nye fellesnordiske merkeordningen for Nøkkelhullet. Foto: Helsedirektoratet
Kriteriene for hvilke næringsmidler som kan få nøkkelhullsmerket er forbedret i den nye fellesnordiske merkeordningen for Nøkkelhullet. Foto: Helsedirektoratet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er godt dokumentert at de fleste nordmenn får i seg for mye mettet fett, sukker og salt, og for lite kostfiber. I fjor ville myndighetene hjelpe forbrukerne med å foreta sunnere valg i matbutikken. De lanserte Nøkkelhullet, som er et symbol som settes på pakningen av matvarer som er viktige i et sunt kosthold.

Slik ser du at maten er sunn

Både ferdigpakkede matvarer og mat som ikke er innpakket, som fisk, frukt, bær, og grønnsaker og poteter, kan få Nøkkelhull.

Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene gitt av myndighetene. Nøkkelhullet har eksistert i Sverige siden 1989.

Denne uken vil et nytt og forbedret Nøkkelhull lanseres, i tillegg til at merkingen av nøkkelhull-produkter standardiseres i Norden.

Dropp de dårlige matvaneneMå fortelle kalori-sannheten

Kriteriene for hva som kan få Nøkkelhullet er strammet inn i den nye fellesnordiske merkeordningen, melder Mattilsynet:

1. Skjerpede sukkerkrav

Produkter som er merket med Nøkkelhullet kan ikke lenger inneholder søtstoffer. Før var det bare yoghurt som kunne inneholde dette. Endringen blir nå relevant for brød- og gjærbaktst, knekkebrød, frokostblandinger og ferdigretter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer