Vet ikke at de har fastlege

Innvandrere bruker derfor legevakta de første fem-ti årene de er i Norge.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

7 av 10 pasienter på legevakta er innvandrere.

Det viser en ny rapport, melder Dagens Medisin.

Les også: Mange utnytter legevakta

Polakker og ikke-vestlige

- De to største gruppene er polakker og ikke-vestlige innvandrere som har vært i Norge i en periode på mindre enn fem-ti år, sier Ursula Goth.

Goth, som er utdannet sykepleier og siviløkonom, har jobbet med en doktorgrad om innvandreres forhold til fastlegeordninga og legevakta.

Selv om innvandrere blir tildelt fastlege kort tid etter at de har kommet til landet, er det mange som ikke benytter ordninga.

Les også: Gå gratis til legen

- Helsevesenet har et ansvar

Blant ikke-vestlige innvandrere er manglende informasjon hovedgrunnen, tror Goth.

- Mange av dem vet ikke at de har en fastlege. De får ikke informasjon om fastlegeordninga på morsmålet sitt, forklarer hun til Dagens Medisin.

- Dette er gjerne en helt ny måte å tenke på for mange. De kommer fra land med et helsevesen som ofte følger en «ekspertmodell» – hvor legen er eksperten som gjør pasienten frisk ved hjelp av medisiner. Her i Norge har vi en dialogmodell – hvor pasient og lege samarbeider om å gjøre pasienten frisk, og hvor det også fokuseres på forebygging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer