Dagpenger ved permittering

Vet ikke når dagpengene kan utbetales

En enorm pågang av dagpengesøknader som følge av permitteringer innen flere bransjer, gjør at Nav ikke vet når de permitterte vil få utbetalt dagpenger. Du kan imidlertid få forskudd.

VENTETID PÅ DAGPENGER: Nav selv vet ikke når de som har søkt om dagpenger kan begynne å få disse utbetalt. Foto: NTB Scanpix
VENTETID PÅ DAGPENGER: Nav selv vet ikke når de som har søkt om dagpenger kan begynne å få disse utbetalt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 15:40:

Arbeids- og sosialdepartementet sier nå til Dinside at regjeringen åpner for forskuttering av dagpenger til de som ønsker det.

Dette ble vedtatt i statsråd 27. mars. Ifølge departementet er det frivillig for dagpengesøkerne om de ønsker en slik forskuttering, eller om de foretrekker å vente på at endelig vedtak om dagpenger blir truffet.

For å få utbetalt et forskudd må man ha søkt om dagpenger, og oppfylle grunnleggende krav til å motta slike. Deretter må man søke konkret om forskuddsutbetaling. Dette søknadsskjemaet vil være tilgjengelig på nav.no i løpet av ettermiddagen mandag 30.mars.

Det betyr at de første kan regne med å få pengene inn på konto i løpet av fredag 3. april. Ordningen med forskuddsutbetaling vil i første omgang gjelde i en måned.

– Mange som har mistet jobben eller er permittert er i en svært vanskelig situasjon, og har ikke anledning til å vente på lang saksbehandling hos Nav før de får tilgang på dagpenger. Nav jobber på spreng for å håndtere den store søknadsmengden, men vi ser behovet for å få på plass en midlertidig løsning som raskt sikrer folk penger på konto i påvente av et eget dagpengevedtak. Med forskutteringsordningen vi nå åpner for løser vi deler av det akutte behovet, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Rekord i dagpengesøknader

Stadig flere permitterte som følge av coronasituasjonen gir enorm pågang hos Nav. De viser til den høyeste arbeidsledigheten siden 2. verdenskrig og dobbelt så mange dagpengesøknader så langt i år - som i hele 2019.

Dermed kan det ta tid for de permitterte, før de får penger på konto.

Før regjeringens krisepakker til næringslivet ble annonsert fredag, påpekte NHO at slett ikke alle bedrifter har mulighet til å forskuttere utbetalinger til de permitterte.

Hva er normal saksbehandlingstid?

I Navs årsrapport for 2018 vises det til et mål om en gjennomsnittlig behandlingstid på 21 dager. Når man nå sjekker forventet behandlingstid for de forskjellige fylkene på Navs nettsider, står det derimot kun at dette er uavklart.

«Vi har for tiden mange henvendelser og saksbehandlingstidene vil endre seg. Det er spesielt vanskelig å beregne saksbehandlingstid på dagpenger. Vi prioriterer all kraft på å behandle alle henvendelser, og vil fremover ikke sende brev om forlenget saksbehandlingstid. Vi ber om at du er tålmodig», skriver Nav på nettsidene sine.

Når kommer dagpengene?

Vi har spurt Nav om hvor lang saksbehandlingstid de beregner for de permitterte som har søkt om dagpenger de siste ukene.

Navs beredskapsleder Yngvar Åsholt viser til at situasjonen er en helt annen nå sammenlignet med 2018 og 2019.

- Så langt i 2020 er det kommet inn totalt 313.100 søknader om dagpenger, sammenlignet med 160.500 gjennom hele 2019 og 166.600 gjennom hele 2018, forteller Åsholt.

Han viser til den høyeste ledigheten i Norge siden 2. verdenskrig.

- Den siste uken har vi sett en dobling av antallet registrerte helt ledige. Vår viktigste jobb nå er å få behandlet alle søknadene så raskt som mulig slik at folk får pengene sine, sier Åsholt.

Samtidig er han klar på at Nav står overfor den største utfordringen de noen gang har hatt.

- Pågangen er enorm. I dag kan vi dessverre ikke gi et svar på hvor lang tid det vil ta å få behandlet og betalt dagpenger til alle de som nå har søkt, men vi vil komme tilbake med klarere svar så raskt som mulig, lover Åsholt.

Ber om hjelp med inntektssikring

Yngvar Åsholt viser til at de, i likhet med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen, oppfordrer alle arbeidsgivere som permitterer ansatte og som har økonomi til det, om å forskuttere lønna til de som blir permittert fra dag 3. til dag 20. i permitteringsperioden.

- Dette vil sikre at de permitterte får de pengene de har krav på i en periode hvor Nav vil ha lengre saksbehandlingstider enn normalt. Forskutterte beløp vil bli refundert fra Nav på et senere tidspunkt, sier han.

- For mange bedrifter kan dette være vanskelig, uttalte administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn, til Børsen torsdag.

- Noen bedrifter kan kanskje gjøre som man blir bedt om, ved å forskuttere utbetalinger på vegne av et overarbeidet Nav, og så videre. Men det er virkelig ikke tilfellet for veldig mange andre, hvor det er snakk om fare for insolvens. Derfor er det en umiddelbar cashflow som myndighetene nå må hjelpe til med, sier Kaltenborn.

En tung situasjon

Kaltenborn sier videre at mange norske ledere får skremmende tilbakemeldinger fra sine permitterte ansatte.

- Etter blodige permitteringer får de fortvilte beskjeder fra permitterte ansatte, som har fått høre fra Nav at «dette har vi kapasitet til å utbetale om noen måneder», forteller hun.

Hun sier videre at disse bedriftene, som behøver krisehjelp fra regjeringen, også er veldig opptatt av situasjonen de ansatte har havnet i.

- De henvender seg til oss og andre med et ønske om å gjøre alt de kan for å sikre de ansatte, sier hun og legger til at det er et tungt ansvar å bære for mange av disse bedriftene som nå er mest utsatt.

Ingen søknader behandlet per i dag

Åsholt i Nav sier til Dinside at de er veldig opptatt av at alle som er avhengig av penger fra Nav skal få dette uten store forsinkelser, men at dette er krevende på grunn av økningen i antall permitteringer.

- Vi jobber med en rekke tiltak for å håndtere situasjonen. I påvente av at vi kan starte selve vedtaksbehandlingen har våre saksbehandlere gjennomgått og sortert titusenvis av saker om dagpenger ved permittering, slik at det skal gå raskere å behandle disse når alle avklaringer er på plass, sier Åsholt.

Han forklarer at ingen søknader om dagpenger ved permittering er ferdigbehandlet etter den nye ordningen som ble besluttet i Stortinget 20. mars, fordi de må få på plass nødvendig regelverk for ordningene og gjøre en rekke tilpasninger i IT-systemene for å håndtere Stortingets vedtak raskest mulig.

- Er det satt inn ekstra ressurser til å saksbehandle dagpengesøknader?

- Nav er ikke rigget til å ta unna så mange søknader, hverken når det gjelder bemanning eller IT-systemer. Derfor må vi blant annet ha på plass  flere saksbehandlere. Dette er vi i gang med. Vi flytter ansatte internt og vi rekrutterer nye medarbeidere, sier Åsholt.

- Vi håper at alle brikker er på plass om kort tid og vil informere nærmere om når folk kan forvente pengene fra Nav så snart dette er klart, understreker Åsholt.

Slik bidrar du til raskere saksbehandling

Vi har også spurt Nav om det er noe de som har søkt om dagpenger på grunn av permittering kan gjøre selv for å bidra til raskere behandling.

Han råder om å følge med på oppdatert informasjon på Navs nettsider - ettersom det kan skje endringer på kort varsel som følge av regjeringens arbeid med tiltakspakken for corona-situasjonen.

- Den enkelte søker kan selv bidra til raskere saksbehandling ved å sjekke at permitteringsvarselet inneholder følgende informasjon; dato for permitteringsvarselet, hvem permitteringen gjelder, permitteringsårsak, dato permitteringen gjelder fra, hvor stor del av stillingen man er permittert fra, når man ble ansatt og stillingsprosent, og om det er enighet mellom partene på arbeidsplassen om permitteringen. Dersom man har arbeidsavtale lett tilgjengelig, er det bra om denne også legges ved. Dersom permitteringsvarselet inneholder denne informasjonen, vil dette som

hovedregel være tilstrekkelig for å kunne behandle en søknad om dagpenger, sier Åsholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer