Vi betaler mer i renter

Sterk gjeldsvekst fører til at stadig flere må betale mer enn 20 prosent av inntekten i renter.

Publisert
Sist oppdatert

Dette kom frem da Kredittilsynets rapport "Tilstanden i finansmarkedet 2007" ble lagt frem torsdag.

Rapporten viser at husholdningenes brutto gjeld har økt kraftig de siste syv årene, grunnet sterk vekst i boligprisene, gunstige konjunkturer og lav rente. Det faktum at gjeldsveksten har vært betydelig høyere enn inntekstveksten, har ført til en kraftig oppgang i gjeldsbelastningen.

Gjelda øker i Norge

- I år og i neste år vil 400.000 husholdninger betale mer enn 20 prosent av inntekten i renter. Dette er en markert økning fra i fjor, da en antok at 280.000 husholdninger betalte en så stor del av inntekten i renter. Dersom renten går ytterligere opp, kan over 550.000 husholdninger etter hvert få så store rentebetalinger, sa Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo til NTB.

Gjeld gjør deg syk

Husholdningenes gjeld målt som andel av disponibel inntekt utgjorde, ifølge beregninger utført av Norges Bank, over 190 prosent ved utgangen av 2006. Og ifølge de samme beregningene vil gjelden nærme seg 230 prosent mot slutten av 2010.

Bankinnskuddene vil trolig øke

Det er store forskjeller mellom ulike husholdninger. Både gjelden og renteutgiftene er høyest blant de som etablerer seg i boligmarkedet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at gjennomsnittsgjelden for personer mellom 25 og 34 år som eier egen bolig, var nær 1 million kroner i 2006.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer