Vi blir eksperter på egen helse

Takket være blogging og YouTube.

Pasienter finner hverandre på nettet og deler tips og erfaringer gjennom blogger og YouTube.  Foto: colourbox.com
Pasienter finner hverandre på nettet og deler tips og erfaringer gjennom blogger og YouTube. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny undersøkelse om pasienters bruk av nettet viser at man finner det lærerikt å legge ut informasjon om egen helse, og lese om andres, på nettet i form av blogger og videosnutter på YouTube.

Les også: Betror oss til fremmede

Spesielt personer med diabetes og multippel sklerose (MS) er ivrige brukere av nettjenestene, skriver Dagens Medisin.

Lærerikt

Det er forskere fra Nasjonalt Senter for telemedisin, Universitetet i Tromsø og Technical University of Valencia i Spania som har gått sammen om undersøkelsen.

- Brukere på nettet lager ofte sine egne nettregler for hva de skal legge ut av informasjon, og hvordan de skal forholde seg til andre på nettet. Men vi har nok også en jobb å gjøre gjennom å promotere etiske retningslinjer blant pasientene, sier doktorgradsstudent Luis Luque fra Northern Research Institute Tromsø AS (Norut) til Dagens Medisin.

Les også: Nettmedisin er risikosport

Flertallet av de spurte oppga at de leser helseinformasjon som andre pasienter legger ut, og at de finner det nyttig og føler at de lærer av det. I tillegg opplever de det som støttende å lese andres historier. De mener også at informasjonen er nyttig for å forberede seg til legebesøk og ta bedre vare på egen helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer