Grensehandel

Vi bruker mer penger på grensehandel

Vi reiser like mye på grensehandel som før - og vi bruker mer penger når vi er der.

VI HANDLER FOR MER: Gjennomsnittsnordmannen har de siste 12 månedene har brukt nesten 1.900 kroner hver gang han har kjørt over grensen, mot 1.750 kroner i forrige 12 måneders-periode. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VI HANDLER FOR MER: Gjennomsnittsnordmannen har de siste 12 månedene har brukt nesten 1.900 kroner hver gang han har kjørt over grensen, mot 1.750 kroner i forrige 12 måneders-periode. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Grensehandelen på dagsturer til utlandet var om lag uendret, ifølge den siste grensehandelstatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB).

De melder om en marginal nedgang på 0,7 prosent i firekvartalsperioden fra 4. kvartal 2017 til og med 3. kvartal 2018, sammenliknet med foregående firekvartalsperiode.

Nordmenn handlet for 15,3 milliarder kroner, mot 15,4 milliarder kroner i sammenlikningsperioden.

Ifølge SSB viser tall for 3. kvartal 2018 en liten økning i handlebeløp sammenliknet med 3. kvartal 2017:

Virke handel henviser til SSB og uttaler at gjennomsnittsnordmannen de siste 12 månedene har brukt nesten 1.900 kroner hver gang han har kjørt over grensen, mot 1.750 kroner i forrige 12-månedersperiode.

Den digitale grensehandelen kommer i tillegg, og er ikke med i SSBs tallgrunnlag over grensehandelen.

Dette kjøper vi mest av

Tradisjonelt sett er det kjøtt, kylling, godteri, brus, alkohol og tobakk vi kjøper aller mest av på grensehandel.

Da Dinside sjekket prisene på julevarer i fjor, fant vi at vi sparte penger på 39 av 54 matvarer som vi prissjekket. Vi har ennå ikke sjekket prisene i år, men husk at det foregår priskrig i norske dagligvarebutikker - som betyr at du også her hjemme kan gjøre gode kjøp på både sjokolade, ost og andre typiske julevarer.

- Bekymringsverdig

Virke handel uttrykker bekymring over økningen i grensehandelen:

- Den høye grensehandelen er svært bekymringsverdig, og går ut over et bredt spekter av yrkesgrupper og næringer, alt fra den norske bonden til de butikkansatte. Det haster med å få på plass politiske tiltak som får ned grensehandelen, uttaler Harald J. Andersen, direktør for Virke handel.

De er bekymret fordi Norge taper både arbeidsplasser og inntekter med handelslekkasjen mot utlandet - sammen med den store økningen i netthandelen. I tillegg til SSBs tall for den tradisjonelle grensehandelen, kommer en eksplosiv vekst i netthandel fra utlandet, forteller

Regjeringen la nylig fram en stortingsmelding om handelen, der de varsler at de vil utrede et grensehandelsbarometer som gir bedre kunnskap om både nordmenns netthandel fra utlandet, og hvilke varer og tjenester nordmenn handler utenfor landegrensen. Verken netthandel eller hva nordmenn bruker penger på i utlandet er med i dagens SSB-tall.

SSB uttrykker også at det er betydelig usikkerhet knyttet til kvartalstallene.

Regjeringen har i tillegg varslet at momsfritaket på nettkjøp for under 350 kroner i utlandet, skal fjernes fra 2020.

- Vi er glade for at regjeringen forstår behovet for et langt bedre kunnskapsgrunnlag om grensehandelen. Det haster å få plass et verktøy som gir grunnlag for målrettede tiltak som får ned både den tradisjonelle og den digitale grensehandelen, slår Andersen fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer