Vi er best på førstehjelp

Nordmenn er blant Europas beste i førstehjelp. Men danskene kommer på jumboplass.

Publisert
Sist oppdatert

Førstehjelp ved hjertestans kan redde mange liv. Og i Norge er det mange mennesker som har lært seg de livreddende teknikkene.

Best i EuropaEn undersøkelse av utvalgte europeiske byer viser hvor store forskjeller det er på befolkningens kunnskap om førsthjelp.

Av de som faller om på gaten i Stavanger vil to av tre få livreddende førstehjelp før ambulansen er på plass. Det tilsvarende tallet i svenske byer er på 36 prosent mens danskene bare gir førstehjelp til en av fem mennesker.

Reaksjoner i DanmarkFagtidsskriftet Dagens Medisin i Danmark har omtalt undersøkelsen. De konkluderer med at danskene har for dårlige evner og vilje til å yte nødvendig førstehjelp.

Den danske Hjerteforeningen er heller ikke videre begeistret over danskenes vilje til å gi førstehjelp ved hjertestans.

- Den som overlever en hjertestans kan dag se frem til en god livskvalitet og mange leveår. Behandlingen av blodpropp i hjertet er i dag så effektiv at det avgjørende for pasienten er om behandlingen bare starter tidlig nok. Og her har Danmark ingen grunn til å skryte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.