- Vi er ikke terrorister

Et helt folk føler seg uthengt.

Foto: Indefence.is
Foto: Indefence.is Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 56.000 mennesker, drøyt en sjettedel av Islands befolkning, har skrevet under på en protestkampanje mot Storbritannias statsminister Gordon Brown.

Grunnen er at Brown tidligere denne måneden varslet at han ville gå til rettslig sak mot den islandske regjeringen, for å forsikre seg om at britiske kunder i islandske banker ikke mister sparepengene sine.

Storbritannia har tatt steget helt ut og bruk antiterroristloven Anti-terrorism, Crime and Security Act of 2001 for å kunne fryse deres aktiva. Dette er en lov som er blitt brukt mot Al Qaida og terrornettverk i Iran og Nord-Korea, ifølge svenske Aftonbladet.

Stemningsrapport fra Island: - Det verste er at ingen vet hva som vil skje

Klar beskjed til Gordon Brown

Nå har altså tusenvis av mennesker gått ut i protest mot Storbritannia, og bruken av antiterroristloven.

- Vi er ikke terrorister
- Vi er ikke terrorister
- Vi er ikke terrorister


Protestaksjonen skriver på sine nettsider Indefence.is at Brown har urettmessig bruk antiterroristloven mot Islands innbyggere for egen kortsiktig politiske vinning.

- Dette har gjort vår kritiske sitasjon til en nasjonal katastrofe, som påvirker familier på både Island og i Storbritannia, skriver Indefence.is.

Organisasjonen har fått inn haugevis med bilder av islendinger med klar melding til Storbritannias statsminister:

- Vi er ikke terrorister, Gordon Brown!

Store konsekvenser

Økonom Magnus Arni Skulason var med å starte kampanjen mot Storbritannia. Han sier han fikk sjokk da han hørte at Storbritannia hadde bruk antiterrorloven mot landet han er statsborger i.

- Dere stempler en hel nasjon som terrorister, sier Skulason til BBC News.

Og det har fått store konsekvenser for landet.

- Det som har skjedd er at bedrifter, for eksempel i USA, ikke ønsker å samarbeide med Island. De sier at de vet islendingene ikke er terrorister, men siden vi er på den listen, så har de ikke råd til å ta sjansen.

Alt om finanskrisen her

Kilder: Aftonbladet, Indefence.is, The Guardian og BBC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer