Vi er kondom-kløner

Nordmenn er verdens dårligste til å bruke kondom. Nå smittes flere av farlige kjønnssykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Norske ungdommer gir blaffen i å bruke kondom. Det betyr at stadig flere smittes av klamydia, som i verste fall kan gjøre kvinner sterile.

- Alt ligger egentlig til rette for at unge skal bruke kondom. Kunnskapen er der og kondomene er mange steder gratis. Allikevel ser vi at svært mange dropper kondom når de har sex med en kjæreste eller en ny partner, forteller Siv Gamnes ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

Gamnes som er spesialist i seksuell rådgivning, mener at norske ungdommer har blitt dårligere til å bruke kondom i løpet av de siste årene. Samtidig eksploderer spredningen av klamydia, med opp mot 20.000 nye oppdagede tilfeller i Norge i løpet av det siste året.

- Mange unge er nok litt naive og tror at sykdommene ikke vil ramme dem selv. Og dessverre har vi ikke noen oppskrift på hva som skal til for å få flere til å bruke kondom, som er det eneste som kan beskytte mot spredningen av kjønnssykdommene, sier Gamnes.

Bruker du kondom riktig? Her er 7 gode tips:

Verdens dårligsteNorske ungdommers holdning til kondomer bekreftes også av en internasjonal undersøkelse av kondom-produsenten Durex. Undersøkelsen viser at nordmenn er på verdenstoppen i sex uten kondom, hele 3 av 4 nordmenn har hoppet i høyet med en partner uten å bruke beskyttelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer