Microsoft-svindel

- Vi får daglige henvendelser

Ifølge Telenor blir nordmenn utsatt for såkalt «spoofing» daglig.

SPOOFING: Blant annet Microsoft-svindlere ringer fra det som ser ut som vanlige, norske mobilnummer. Foto: Berit B. Njarga
SPOOFING: Blant annet Microsoft-svindlere ringer fra det som ser ut som vanlige, norske mobilnummer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du opplever å få svindeloppringninger fra det som tilsynelatende er et helt vanlig, norsk mobilnummer, hvor stemmen i andre enden hevder på dårlig engelsk at du har trøbbel med PC-en din, er du ikke alene:

Såkalt «spoofing», altså forfalske en avsender, av er fortsatt et utbredt problem, og Telenor mottar daglig henvendelser om denne typen tvilsomme henvendelser.

Flere millioner svindelanrop

- Telenor har et eget sikkerhetsmiljø som arbeider for å håndtere denne typen svindel, og vi ser at forsøkene går i bølger, men vi får daglige henvendelser, sier David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor Norge til Dinside, og legger til at dette er et jevnt, vedvarende problem.

- Hvert år sperrer vi mellom 1- 2 millioner verifiserte svindelanrop med våre sikkerhetstiltak, sier Fidjeland.

De får mange henvendelser fra kunder som har hatt mistenkelige opplevelser, noe de gjerne vil at de skal fortsette med.

- Er det i hovedsak Microsoft-svindel det går i, eller er det også eksempler på andre typer svindelsamtaler ved hjelp av spoofing?

- Generelt sett er Microsoft-svindelen en av de vanligste. Men heldigvis er det flere og flere som blir kritiske til fremmede som kontakter dem på telefonen. Verken Microsoft eller andre PC-leverandører vil kontakte deg for å be deg laste ned programmer, eller be deg oppgi sensitiv informasjon på denne måten, understreker Fidjeland.

Han forklarer videre at denne formen for svindel handler om at svindlerne treffer ofrene under visse omstendigheter, som gjør at det svindleren sier høres logisk ut for den som svarer.

Lurt for 80.000, måtte dekke 12.000 kroner selv

Og enkelte går dessverre fem på, noe som kan koste deg dyrt, viser en sak som ble behandlet i Finansklagenemnda i desember.

Her har personen som ble oppringt om såkalte PC-problemer fra «Microsoft» gitt telefonsvindleren tilgang til PC-en sin, samtidig som han har logget seg inn i nettbanken med BankID.

Finansklagenemnda sier at personen har opptrådt grovt uaktsomt siden han ikke undersøkte ektheten av telefonoppringningen.

I alt ble personen svindlet for 80.000 kroner, og må dermed selv ta regningen for en egenandel på 12.000 kroner, slik det står i Finansavtalelovens paragraf 35, tredje ledd:

Kunden svarer for hele tapet ved uautoriserte betalingstransaksjoner dersom tapet skyldes at kunden ved grov uaktsomhet har unnlatt å oppfylle en eller flere av sine forpliktelser etter § 34 første ledd. Dersom betalingstransaksjonen har skjedd ved bruk av et elektronisk betalingsinstrument, svarer kunden likevel bare med inntil kr 12.000.

På Finansklagenemndas nettsider ber de folk være obs, og ikke oppgi kortinformasjon, koder og personlig passord til noen som ringer til deg, eller trykke på lenker i e-poster du mottar.

Telenor sier til Dinside at de ikke har en oversikt over hvor mange som går på denne typen svindel, men at svindlerne neppe ville fortsatt med dette dersom ingen betaler.

Vi ble, i likhet med svært mange andre nordmenn, oppringt av falske Microsoft. Her er hva som skjer om du ikke bare legger på med én gang. Vis mer

Norsk nummer?

Blir du oppringt av et norsk mobilnummer, regner du naturlig nok med at det er en nordmann som forsøker å få tak i deg. Slik er det dessverre ikke - det er nemlig enkelt for svindlere å benytte seg av norske mobilnummer når de ringer deg - som da Dinside mottok en slik Microsoft-samtale mandag morgen.

Allerede i 2016 kunne Dinside vise deg hvordan svindlerne går frem for å benytte seg av norske telefonnummer til svindelbruk.

- Norske telefonnummer ligger relativt lett tilgjengelig på nett, og svindlerne bruker ulike plattformer for å innhente denne informasjonen, forklarer Fidjeland i Telenor.

Dersom du får en oppringning fra et norsk nummer du er usikker på, er det fort gjort å finne ut om det er noe lureri som ligger bak: Ved å søke opp telefonnummeret på Internett, vil nettsider som 180.no/varsel si noe om ektheten på telefonnummeret.

Ved å søke opp nummeret vi ble oppringt av mandag, +47 934 25 151, på 180.no, får vi blant annet opp oversikt over hvor mange som har rapportert inn nummeret som svindel. Altså en enkel måte å finne ut om det tapte anropet på mobilen er fra en ekte person, eller ikke.

Skulle du faktisk ta telefonen, er det som møter deg i andre enden en engelsktalende person som hevder de ringer fra Microsoft for å hjelpe deg med problemer med PC-en.

Da vi forsøkte å si at vi har god peiling på PC-er selv til svindleren som ringte mandag, var svaret «shut up».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer