Vi får for lite sol

Sørg for å få i deg nok D-vitamin - det gjør du best i solen.

Vi bruker for lite tid i dagslys og får dermed for lite tilførsel av D-vitaminer, viser en ny undersøkelse.  Foto: colourbox.com
Vi bruker for lite tid i dagslys og får dermed for lite tilførsel av D-vitaminer, viser en ny undersøkelse. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikansk forskning viser at antall personer som får tilstrekkelige mengder med vitamin D, har falt med nesten femti prosent fra 1994 til 2004, melder consumerreports.org.

Vitamin D er blant annet kjent for å være kilde til ungdommelighet, og et opphold i solen skal kunne gi oss tilstrekkelige mengder av vitaminet.

Les også: Vitaminguide fra A til Å

Bruker for mye solkrem

Forskerne sammenlignet tall mellom 1988 og 1994 med tall fra 2001 til 2004, og fant at antall personer som fikk tilstrekkelige mengder med vitamin D, hadde sunket med nesten halvparten i løpet av denne perioden.

Noe av årsaken skal være at vi bruker mer tid innendørs, i tillegg til at vi i større grad beskytter oss med høy solfaktor.

Les også: Slik unngår du smøretabbene

Solkrem sørger for å blokkere UV-strålene slik at de ikke gjør huden brent, med solfaktor vil også forhindre at strålene omdannes til vitamin D i kroppen. Utfordringen har derfor vært å finne den riktige balansen mellom hvor mye sol du bør utsettes for, uten at solen gjør skade.

10 minutter er nok

Forskeren kom fram til at kun 10 minutter i sollys tre eller fire ganger i uka, skal være nok. Hvis du er eldre enn 60 år, har mørkere hud, er veldig overvektig eller bor i nordområder der sollyset er mindre intenst, vil du trenge mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer