Vi feirer vannet

Vi er avhengige av vann. Vi består av det, drikker det, vasker oss i det. I dag er det Verdens Vanndag og norske skoleelever får utdelt gratis vannflasker.

Publisert
Sist oppdatert

Verdens Vanndag finner sted 22.mars hvert år. I år er temaet vann og kultur, og det er UNESCO som har ansvaret for dagen.

- Vann har forskjellige betydninger i forskjellige kulturer, sier Truls Krogh, avdelingsdirektør ved avdeling for vannhygiene, Folkehelseinstituttet, til Mozon.

Trygt i NorgeVann kan også ha enkelte negative sider. Urent drikkevann er en av hovedårsakene til spedbarnsdødelighet i U-land. Mangel på rent vann skaper også fattigdom, sykdom og miljøforstyrrelser i mange land.

I 2004 fikk bergensere kjenne vannets bakside på kroppen etter Giardia-utbruddet. Men norsk vann er stort sett trygt.

- Det er mye rent vann her i forhold til land vi sammenligner oss med. Det er trygt og godt, sier Krogh.

Deler ut flaskerVann- og avløpsetaten i Oslo kommune markerer dagen med å dele ut vannflasker til alle ungdomsskoleelever i Oslo. De håper at vannflaskene vil fylles med springvann og brukes aktivt på skolen, trening, tur og andre aktiviteter. Også i fjor delte de ut vannflasker, med gode resultater.

- Vi har foretatt en undersøkelse på en av ungdomsskolene som fikk vannflasker. De har senere installert vannkjøler på skolen, og 84 prosent svarte at de drikker mer vann på skolen enn tidligere, sier Vivi Paulsen ved Vann- og avløpsetaten til Mozon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer