Vi forandrer personlighet etter 30

Personligheten forandrer seg i løpet av livet, særlig når vi passerer 20 og 30 år. Men de mest impulsive barn og unge, vil også være blant de mest impulsive voksne.

Publisert
Sist oppdatert

Av Hanna Hånes

Personligheten endrer seg særlig når vi passerer 20 og 30 år. Det viser en undersøkelse blant vel 130.000 amerikanere og kanadiere i alderen 21 til 60 år som har svart på spørsmålene over internett. De fem kjernepunktene i personligheten kjennetegnes av i hvilken grad man er:

1) samvittighetsfull / pliktoppfyllende, 2) sympatisk / hjelpsom/generøs, 3) nevrotisk, 4) åpen og 5) utadvendt / innadvendt. Undersøkelsen viste at særlig den første egenskapen endrer seg. Forandringene er størst mellom 20 og 30 år.

- Når vi blir voksne, blir vi mindre impulsive, og da vil skåren for samvittighetsfullhet øke. Dette er motsatte begreper slik de måles i denne undersøkelsen, sier professor Svenn Torgersen ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

- Betyr dette at det er håp for tenåringene?- Ja, forandringene kommer! Mennesker ligner på dyrene, se hva som skjer med hunder og hester, de spretter ikke rundt fulle av impulsive innfall når de er voksne. Her må vi likevel legge til at de som er mest impulsive i ung alder, vil også være mest impulsive som voksne. Men graden av impulsivitet avtar for alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer