Vi forandrer personlighet etter 30

Personligheten forandrer seg i løpet av livet, særlig når vi passerer 20 og 30 år. Men de mest impulsive barn og unge, vil også være blant de mest impulsive voksne.

Publisert
Sist oppdatert

Av Hanna Hånes

Personligheten endrer seg særlig når vi passerer 20 og 30 år. Det viser en undersøkelse blant vel 130.000 amerikanere og kanadiere i alderen 21 til 60 år som har svart på spørsmålene over internett. De fem kjernepunktene i personligheten kjennetegnes av i hvilken grad man er:

1) samvittighetsfull / pliktoppfyllende, 2) sympatisk / hjelpsom/generøs, 3) nevrotisk, 4) åpen og 5) utadvendt / innadvendt. Undersøkelsen viste at særlig den første egenskapen endrer seg. Forandringene er størst mellom 20 og 30 år.

- Når vi blir voksne, blir vi mindre impulsive, og da vil skåren for samvittighetsfullhet øke. Dette er motsatte begreper slik de måles i denne undersøkelsen, sier professor Svenn Torgersen ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

- Betyr dette at det er håp for tenåringene?
- Ja, forandringene kommer! Mennesker ligner på dyrene, se hva som skjer med hunder og hester, de spretter ikke rundt fulle av impulsive innfall når de er voksne. Her må vi likevel legge til at de som er mest impulsive i ung alder, vil også være mest impulsive som voksne. Men graden av impulsivitet avtar for alle.

- Kan man si at vi slipes med alderen?
- Nei, det er ikke korrekt. Det er hormonelle og andre biologiske endringer som gjør at vi blir mindre impulsive.

Den andre egenskapen, sympatiskhet, øker gjennom livet, særlig i løpet av 30-årene.

- Uroen og ønsket om å endre verden synker, opprørskheten forsvinner dessverre. Når vi blir riktig gamle, sier vi derfor gjerne at ”vi skal ikke klage, vi har det godt”, kommenterer Torgersen.

Undersøkelsen viste også små endringer på de andre punktene. Åpenhet viste et lite fall og hos kvinner var det også et lite fall i nevrotisisme og utadvendthet.

- Man tror gjerne av man blir mer rigid og mindre åpen for nye ting med alderen, men forandringene er heldigvis ikke så store, sier Torgersen.

Han legger til at man i slike undersøkelser også må ta høyde for at samfunnet forandrer seg. De eldste deltakerne er vokst opp under andre forhold enn de yngste. Slike forutsetninger er det umulig å justere helt for. Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology i maiutgaven i år. Det er mulig å teste seg på denne internettadressen: http://www.outofservice.com/bigfive/.

Ta fram ordboka på forhånd!

Mozon.no, 02.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer