Vi handler mindre

Men mat og drikke unner vi oss som aldri før.

Vi bruker mindre penger i butikkene, men ikke i kolonialen. Foto: Per Ervland
Vi bruker mindre penger i butikkene, men ikke i kolonialen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Noen bransjer melder om at salget går relativt greit, mens andre har større problemer.Jarle Hammerstad, HSH


Omsetningsvolumet til detaljhandels-bedriftene gikk ned med 0,9 prosent fra september til oktober i år, viser volumindeksen justert for sesongvariasjoner. Den har ikke vært så lav siden januar i år, og volumet har gått ned for de fleste bransjer fra september til oktober i år. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Uten justering for sesongvariasjoner har det vært en svak vekst i volumet fra oktober i fjor til oktober i år. Veksten var på 0,7 prosent. For kategorien ”butikkhandel med andre nye varer”, var det en nedgang i omsetningsvolumet med 2,2 prosent. Denne kategorien inkluderer blant annet butikker som selger tekstiler og utstyrsvarer, klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer.

Tallene fra SSB er ikke så overraskende. Mange har observert at salget allerede er i gang mange steder i landet.

- Vi har et ganske tvetydig bilde av situasjonen. Noen bransjer melder om at salget går relativt greit, mens andre har større problemer. Forhandlere av byggevarer, møbler og elektronikk er nok de som har merket det hardest foreløpig, sier informasjonssjef i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) Jarle Hammerstad til DinSide.

Her har salget begynt

Mer mat og drikke

Omsetningsvolumet av mat og drikke har derimot økt. Butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en økning på 9,9 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Butikker med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, hadde en økning på 3,5 prosent i samme periode.

Nedgang også på bensinstasjonene

Verdien av drivstoffsalget på bensinstasjonene gikk opp, men vi brukte mindre penger på alle andre type varer. Det viser tall for omsetningen til bensinstasjonene.

Omsetningen i verdi gikk opp med 11,6 prosent for drivstoff og smøremidler fra oktober 2007 til oktober 2008, noe som i hovedsak skyldes prisveksten. Totalt omsatte bensinstasjonene for 3,8 milliarder kroner i oktober i år, en vekst på 7,1 prosent eller vel 250 millioner kroner sammenlignet med oktober i fjor.

Men bensinstasjonene hadde nedgang i salg av mat og rekvisita. Salg av verkstedtjenester, bilvask og bilrekvisita gikk i samme periode ned med henholdsvis 16,3 og 10,8 prosent. Dagligvarer og matservering gikk ned med 4,1 og 2,3 prosent i samme periode. Omsetningen av andre varer inklusiv musikk og video gikk ned med 10,2 prosent.

Verdiindeksen opp 3 prosent

Totalt økte detaljhandelsbedriftene omsetningen i verdi med 3,0 prosent i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor. Salg av vin og brennevin hadde en omsetningsverdi (ikke justert for prisendringer) på 19,2 prosent høyere i oktober 2008 enn i oktober 2007. Dagligvarebutikkene omsatte i verdi for 8,3 prosent mer i samme periode. Omsetningen for butikker med salg av elektriske varer og butikker med bredt utvalg av byggevarer, hadde derimot en nedgang med henholdsvis 7,4 og 4,7 prosent.

Stor pågang på fattighuset

Mer penger til deg

De dystre økonomiske utsiktene er ikke nødvendigvis dårlig nytt for din lommebok. Nå jobber alle for at du og jeg skal få mer penger mellom hendene for å stimulere forbruket. Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities spår en styringsrente på under fire prosent i løpet av kort tid, og opposisjonspolitikere og næringsliv roper på skattelette og momskutt.

Dette er finanskrisens hyggelige bakside!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer