Vi har 4,3 milliarder kroner i snart ugyldige sedler

Det enkleste er å bruke opp 50- og 500-kronersedlene nå.

SNART IKKE GYLDIGE: Disse sedlene kan fra 19. oktober ikke lenger brukes som betalingsmiddel i Norge. Og dem fins det mange av. Foto: Norges Bank
SNART IKKE GYLDIGE: Disse sedlene kan fra 19. oktober ikke lenger brukes som betalingsmiddel i Norge. Og dem fins det mange av. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert

18. oktober er den siste dagen at 50- og 500-kronerseddelen fra den forrige seddelutgaven, utgave 7, er gyldige som betalingsmidler.

Og dem er det fortsatt mange av der ute blant oss, kan Norges Bank informere Dinside om.

Totalt sitter vi nordmenn på 4,3 milliarder kroner i sedler som blir ugyldige om i overkant av en uke.

4,3 milliarder blir «ugyldige»

Ferske tall fra Norges Bank viser at det var totalt 12,1 millioner 50-lapper i omløp den 8. oktober, som tilsvarer 0,6 milliarder kroner.

Det er færre 500-lapper i omløp, men fortsatt mange: 7,3 millioner sedler er å finne blant nordmenn, til en total verdi av 3,7 milliarder kroner.

Her er det altså snakk om svært store verdier som det er på tide å hente frem fra madrasser og sparegriser. Med et folketall på 5,3 millioner betyr det at hver nordmann i snitt har rundt 800 kroner liggende som blir ugyldige i neste uke.

Ifølge Norges Bank er verken banker, butikker eller utsalgssteder lenger forpliktet til å akseptere disse sedlene etter 18. oktober 2019.

– Norges Bank oppfordrer publikum til å bruke eller sette gamle 50- og 500-kronesedler inn på konto før denne fristen, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer