Vi har 4,3 milliarder kroner i snart ugyldige sedler

Det enkleste er å bruke opp 50- og 500-kronersedlene nå.

SNART IKKE GYLDIGE: Disse sedlene kan fra 19. oktober ikke lenger brukes som betalingsmiddel i Norge. Og dem fins det mange av. Foto: Norges Bank
SNART IKKE GYLDIGE: Disse sedlene kan fra 19. oktober ikke lenger brukes som betalingsmiddel i Norge. Og dem fins det mange av. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert

18. oktober er den siste dagen at 50- og 500-kronerseddelen fra den forrige seddelutgaven, utgave 7, er gyldige som betalingsmidler.

Og dem er det fortsatt mange av der ute blant oss, kan Norges Bank informere Dinside om.

Totalt sitter vi nordmenn på 4,3 milliarder kroner i sedler som blir ugyldige om i overkant av en uke.

4,3 milliarder blir «ugyldige»

Ferske tall fra Norges Bank viser at det var totalt 12,1 millioner 50-lapper i omløp den 8. oktober, som tilsvarer 0,6 milliarder kroner.

Det er færre 500-lapper i omløp, men fortsatt mange: 7,3 millioner sedler er å finne blant nordmenn, til en total verdi av 3,7 milliarder kroner.

Her er det altså snakk om svært store verdier som det er på tide å hente frem fra madrasser og sparegriser. Med et folketall på 5,3 millioner betyr det at hver nordmann i snitt har rundt 800 kroner liggende som blir ugyldige i neste uke.

Ifølge Norges Bank er verken banker, butikker eller utsalgssteder lenger forpliktet til å akseptere disse sedlene etter 18. oktober 2019.

– Norges Bank oppfordrer publikum til å bruke eller sette gamle 50- og 500-kronesedler inn på konto før denne fristen, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Så skal det sies at alt håp ikke er ute om du glemmer å bruke disse sedlene innen fristen - samtidig som det er en litt mer tungvindt prosess du må gjennom:

- Etter 18. oktober kan sedlene veksles gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år framover, sier Veggum.

Har 1,7 milliarder kroner i gamle sedler

Det er snart halvannet år siden også de tidligere 100- og 200-kronesedlene ble tatt ut av sirkulasjon og erstattet med sedler fra den nye serien.

Også her er det verdt å ta en sjekk i pengebingen, for de som måtte ha det:

Norges Bank opplyser overfor Dinside at det per 8. oktober i år, fortsatt er 7,2 millioner 100-kronesedler og 5,1 millioner 200-kronesedler som ikke er vekslet inn.

Dette utgjør totalt 1,7 milliarder kroner. Disse kan veksles inn til og med 30. mai 2028.

Vær obs på at du ved beløp over 10.000 kroner ikke får vekslet dette til nye sedler, men må sende eller levere et eget skjema og sedler til Norges Bank.

Enda eldre sedler kan også veksles inn, men da må du betale et gebyr på 250 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer