Vi har råd til å spare

Selv om renta stiger, har vi fortsatt penger på bok. Ferske tall viser at vi har liten grunn til å klage.

Ferske tall viser at norske husholdninger har positiv sparing. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Ferske tall viser at norske husholdninger har positiv sparing. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om renteutgiftene har økt sterkt over en periode, har vi fortsatt penger å legge til side. Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Husholdningenes renteutgifter var drøyt 8 milliarder kroner høyere i første kvartal 2008 enn i samme kvartal i 2007. Likevel er det penger igjen hos den jevne nordmann.

Finn landets beste innskuddsrenter her

Sparerate 1. kvartal 2001-1. kvartal 2008. Prosent
Sparerate 1. kvartal 2001-1. kvartal 2008. Prosent Vis mer


Økte lønnsinntekter

Det er først og fremst økte lønnsinntekter som sørger for positiv sparing i husholdningene. Husholdningenes samlede lønnsinntekter etter skatt var 8,6 milliarder kroner høyere i første kvartal 2008 enn i samme kvartal 2007.

DinSides Lønnsøkningskalkulator

Økt offentlig støtte

I tillegg bidrar pensjoner og stønader fra det offentlige til å holde sparingen oppe. Disse har har økt med 3,5 milliarder kroner, hovedsaklig på grunn av en økning i alders- og uførepensjoner.

Likevel er vi ikke helt upåvirket av de økte renteutgiftene. Sparingen i årets første kvartal er noe lavere sammenlignet med samme kvartal i fjor.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer