Vi husker stadig bedre

Informasjonssamfunnet er bra for oss.

Vår evne til å sortere ut det som er viktig i den daglige informasjonsstrømmen,og å huske det, synes stadig å bli bedre, viser en ny studie.   Foto: colourbox.com
Vår evne til å sortere ut det som er viktig i den daglige informasjonsstrømmen,og å huske det, synes stadig å bli bedre, viser en ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menneskets IQ-nivå blir høyere for hver generasjon. Det slo James R. Flynn, en forsker fra New Zealand, fast allerede på slutten av 1980-tallet. Fenomenet "Flynneffekten" oppsto i kjølevannet av Flynns forskning, og det ble nylig referert til denne i en ny svensk studie. Studien kunne slå fast at også hukommelsen vår bare blir bedre og bedre for hver generasjon. Ifølge forskerne bak studien blir vi stadig bedre både på å lagre og huske personlige minner.

Les også: - Få fart på hukommelsen

Utdanning og kosthold

Lars-Göran Nilsson er professor i psykologi ved Stockholms universitet, og han har ledet studien der 4.200 tilfeldig valgte personer i alderen 25-80 år lot seg teste for hukommelsen sin over en tjueårs-periode, med fem års mellomrom hver gang. - Vi har kommet frem til at menneskets evne til å huske blir sterkere for hver generasjon, sier han til Svenska Dagbladets nettutgave. I studien fikk forsøkspersonene blant annet se på bilder av et tjuetalls ansikter som de senere ble bedt om å plukke ut av en større mengde. I tillegg ble de bedt om om å utføre en rekke handlinger rett etter hverandre, eksempelvis å brette et stykke papir, eller å rulle det sammen til en ball. Senere ble de bedt om å beskrive hva de hadde gjort, i kronologisk rekkefølge. Forskerne mener at blant annet høyere utdanning og et sunnere kosthold kan ha en avgjørende betydning for at menneskene husker bedre for hver generasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer