Netthandel

- Vi kan ikke gi prismatch, returnér varen og kjøp igjen

Dette var beskjeden Zalando ga til en kunde som så varen han nettopp hadde kjøpt til nedsatt pris få dager etter kjøpet. Det ville vel vært enklere og mer miljøvennlig om nettbutikken bare ga prismatch?

VIL IKKE GI PRISMATCH: Zalando sier de ikke vil gi kunden nedsatt pris da at de justerer prisene på varene sine kontinuerlig. Ifølge Forbrukerrådet sier nettbutikken ikke pålagt å gi prismatch, men miljøvennlige ordninger er alltid bra. Foto: Øystein Bergrud Fossum.
VIL IKKE GI PRISMATCH: Zalando sier de ikke vil gi kunden nedsatt pris da at de justerer prisene på varene sine kontinuerlig. Ifølge Forbrukerrådet sier nettbutikken ikke pålagt å gi prismatch, men miljøvennlige ordninger er alltid bra. Foto: Øystein Bergrud Fossum. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig bestilte en av Dinsides journalister en vare fra nettbutikken Zalando, men før han fikk varen i posten så han at prisen ble satt ned med først 10 og 15 prosent - og til slutt hele 40 prosent rabatt.

Derfor tok han kontakt via kundeservice for å forklare situasjonen og spurte om de kunne gi ham en prismatch på varen i og med at den rabatterte prisen kom så snart etter bestillingen hans.

- Returnér varen og kjøp på nytt til nedsatt pris

Svaret han fikk fra Zalandos kundeservice var følgende:

«Dessverre ser jeg vi ikke kan prismatche denne. Jeg beklager så mye. Jeg anbefaler deg derfor å returnere varen og kjøpe den til dagens pris»

Det er for så vidt ikke et problem å løse det på denne måten for journalisten, men hvor bra er det for miljøet å sende varen fram og tilbake, eller for Zalandos økonomi på toppen av det hele?

Vi kan ikke alltid garantere prismatch, da den er avhengig av mange ulike faktorer, da prisene blir kontinuerlig justert etter tilgjengelighet, spesielle tilbud, salg og sesong. På grunn av dette kan vi dessverre ikke refundere deg prisforskjellen på varen denne gangen, svarte Zalandos kundeservice på dette.

VARSEL: Er det et spesielt produkt du ønsker deg, som muligens kommer på tilbud? Da er dette et godt tips! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Vi vil helst unngå unødvendig retur

Anja Vibe Hansen i nettbutikkens kommunikasjonsavdeling stiller seg ikke bak det kundebehandleren har sagt til kunden i dette tilfellet.

- Det er ikke vår generelle anbefaling til kunder å returnere og bestiller varer om igjen til lavere pris, da vi helst vil unngå unødvendig retur, sier Hansen til Dinside.

- Men, om en kunde vil returnere varen for å kjøpe den til en lavere pris, kan vi ikke hindre kunden i å gjøre dette, sier hun videre.

Etter at denne saken ble publisert, har Dinside fått tilbakemelding fra flere lesere som har opplevd samme praksis fra andre nettbutikker - altså at de er bedt om å returnere varen og kjøpe den igjen for lavere pris, i stedet for å få prismatch på varen de nettopp har handlet.

Det er angreretten som må benyttes

Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet understreker at nettbutikker og næringsdrivende ikke har plikt til å tilby prismatch på varer. En slik type «ekstrarettighet» må følge av vilkårene til selger.

- Angrerett etter loven gjelder imidlertid uansett når du kjøper varer på nett, og den kan ikke selger avtale seg bort i fra. I dette tilfellet kan det derfor se ut som det er angreretten som må benyttes for å kunne handle varen til nedsatt pris, sier Skarderud til Dinside.

- Det er Zalando selv som må vurdere kundefordelene sine, men miljøvennlige ordninger er alltid bra, legger hun til.

FORSKJELLER: Rolf Røtnes, fagdirektør i Samfunnsøkonomisk Analyse, forteller hvorfor svenske og norske varer er priset ulikt. Video: Kristin Sørdal Vis mer

Retur gir mer utslipp, men...

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier det er klart at det gir mer utslipp når en vare må sendes fram og tilbake flere ganger.

- Men, transporten fra et lager i Norden til en kunde i Norge, står for en veldig liten del av utslippene til varen. Det er absolutt produksjonen av varen som står for de største klimagassutslippene, sier Riise til Dinside.

- Det er for øvrig avgjørende at returvarer blir solgt igjen, men det vet vi dessverre ikke. Zalando og flere tilbyr gratis frakt og retur, og kunder bestiller ofte flere størrelser av samme plagg og returnerer de som ikke passer, sier hun videre.

Riise mener derfor at kunder bør få en garanti for at returnerte varer blir solgt på ny, og ikke kastet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer