Vi kan lukte fare

Luktesansen skjerpes når det er fare på ferde, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er sannsynligvis en mekanisme vi er utstyrt med for at vi skal kunne reagere raskt dersom det er fare på ferde.


Sammenhengen mellom lukt og følelser har vært kjent lenge. En bestemt parfyme eller duften av ferskt bakst kan vekke gode minner, på samme måte som en ekkel dunst kan vekke dårlige minner.

Nå har forskere ved Northwestern University i USA funnet ut at vi også kan lukte fare. Sammenhengen ble oppdaget da de påførte frivillige testpersoner milde elektrosjokk mens de fikk kjenne på ubehagelige lukter.

- Dette er sannsynligvis en mekanisme vi er utstyrt med for at vi skal kunne reagere raskt dersom det er fare på ferde, sier forskningsleder Wen Li til nettstedet Msnbc.

Les også: Vi snuser opp passende partnere

- Virker logisk

- Studien er unik, mener professor Ole Petter Ottersen ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo (UiO), og leder for Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap (SFF).

- Jeg har ikke sett tidligere studier som har vist at økt luktesans har blitt koblet til fare, så dette er en unik undersøkelse. Men vi ser jo at en rekke andre sanser skjerpes når man kommer opp i farlige eller utfordrende situasjoner, så det virker logisk at også luktesansen blir bedre, sier han til DinSide Helse.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com 	 	  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Han forklarer at de fleste sansene med unntak av luktesansen, kanaliseres til hjernebarken ved hjelp av dypereliggende strukturer i hjernen. Disse dypereliggende strukturene kan enten forsterke eller undertrykke sanseinformasjonen, avhengig av situasjon og oppmerksomhet.

Les også: Når det lukter sex

Sterkere minne

For å finne ut om en truende situasjon kan trigge luktesansen ytterligere rekrutterte forskerne 12 unge, friske personer.

Deltakerne fikk lukte på et kjemisk stoff fra laboratoriet som forskerne hadde fordelt i tre flasker. To av flaskene hadde samme innhold, mens den tredje var en luktfri etterligning av disse, som så likedan ut.

I første del av testen klarte deltakerne å plukke ut hvilke av flaskene som luktet i tre av ti tilfeller. Men da de i neste omgang ble påført milde elektrosjokk mens de luktet på kjemikaliene, traff de riktig sju av ti ganger.

Les også: Lukt deg slank og røykfri

En MR-skanning kunne bekrefte at forbedringene skyldtes mer enn tilfeldigheter. Hjernen hadde nemlig lagret et langt sterkere minne av lukten under elektrosjokk-behandlingen.

Ifølge forskerne beviser studien at hjernen kan ha en mekanisme som gjør at den kan lukte fare.

- Dette kan for eksempel være til hjelp for mennesker som har opplevd brann. De vil umiddelbart kunne gjenkjenne den spesielle lukten dersom det begynner å brenne, sier Wen Li.

Les også: Lukten gir deg jobben

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer