Vi kan lukte fare

Luktesansen skjerpes når det er fare på ferde, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sammenhengen mellom lukt og følelser har vært kjent lenge. En bestemt parfyme eller duften av ferskt bakst kan vekke gode minner, på samme måte som en ekkel dunst kan vekke dårlige minner.

Nå har forskere ved Northwestern University i USA funnet ut at vi også kan lukte fare. Sammenhengen ble oppdaget da de påførte frivillige testpersoner milde elektrosjokk mens de fikk kjenne på ubehagelige lukter.

- Dette er sannsynligvis en mekanisme vi er utstyrt med for at vi skal kunne reagere raskt dersom det er fare på ferde, sier forskningsleder Wen Li til nettstedet Msnbc.

Les også: Vi snuser opp passende partnere

- Virker logisk

- Studien er unik, mener professor Ole Petter Ottersen ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo (UiO), og leder for Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap (SFF).

- Jeg har ikke sett tidligere studier som har vist at økt luktesans har blitt koblet til fare, så dette er en unik undersøkelse. Men vi ser jo at en rekke andre sanser skjerpes når man kommer opp i farlige eller utfordrende situasjoner, så det virker logisk at også luktesansen blir bedre, sier han til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer