Nesespray i butikken

Vi kjøper enda mer nesespray

Etter rekordåret 2017 øker salget av nesespray enda mer.

VI KJØPER MER NESESPRAY OG PARACET: Nesespray og Paracet er de reseptfrie legemidlene vi kjøper aller mest av, blant de legemidlene som er tillatt solgt også i butikken. Men pass på: Kjøper du på feil sted, risikerer du å måtte betale mer enn dobbel pris, ifølge pristester på Dinside. Foto: Kristin Sørdal
VI KJØPER MER NESESPRAY OG PARACET: Nesespray og Paracet er de reseptfrie legemidlene vi kjøper aller mest av, blant de legemidlene som er tillatt solgt også i butikken. Men pass på: Kjøper du på feil sted, risikerer du å måtte betale mer enn dobbel pris, ifølge pristester på Dinside. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

I fjor skrev Dinside om rekordhøyt salg av nesespray:

Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk for 2017, hadde vi aldri før kjøpt så mye nesespray som vi gjorde i fjor – og salget er doblet siden 1999.

Og nå øker salget igjen:

Ifølge statistikker fra Folkehelseinstituttet, økte salget av nesespray med 2 prosent i 2018.

Det meste av salget av nesespray, 89 prosent, foregår i dagligvarehandelen.

Reseptfritt i butikken

Nesespray og Paracet er de reseptfrie legemidlene vi kjøper aller mest av, blant de legemidlene som er tillatt solgt også i dagligvarebutikken.

I dag kan du få kjøpt reseptfrie legemidler både på dagligvarebutikken, på bensinstasjonen, i kiosken, på apoteket og på nett - eksempelvis fra nettapotek.

Mens det er en nedgang på salget av et av de mest solgte reseptfrie legemidler fra dagligvarehandelen, Ibux, er det ifølge FHI en svak økning i salget av andre legemidler som selges i dagligvare:

Salget av Paracetamol har økt med 1 prosent, mens salget av Nikotin og salget av Nesespray har økt med 2 prosent.

Av de reseptfrie legemidlene som Statens legemiddelverk tillater solgt i dagligvarehandelen, er det nesespray og Paracet vi kjøper mest av, både om vi ser på antall døgndoser - og antall forpakninger solgt.

Vi kjøpte 9,3 millioner pakninger med paracetamol i 2018 (14,9 døgndoser per 1000 innbyggere).) og 6,5 millioner pakninger mes nesespray (40,1 døgndoser per 1000 innbyggere).

55 prosent av Paracet-salget og 69 prosent av Otrivin-salget ble gjort i dagligvarehandelen.

Dinside har tidligere gjort pristester på de vanligste reseptfrie legemidlene, som for eksempel Paracet og Otrivin - og funnet veldig store prisforskjeller:

7 av 10 handler der det er dyrest - og de risikerer å måte betale dobbel pris.

Solgt i dagligvaren siden 2003

Det ble åpnet for salg av utvalgte reseptfrie legemidler i dagligvarehandelen i 2003, og utvalget med tillatte legemidler for salg i butikker og kiosker har økt siden da.

Utvalget av legemidler som tas inn av dagligvarekjedene endrer seg ifølge FHI lite, selv om Statens legemiddelverk utvider listen over hva som tillates solgt utenom apotek.

De følgende legemidlene utgjør 97 prosent av legemiddelomsetningen i dagligvarehandelen: Ibuprofen, paracetamol, Nikotin, nesespray, Cetirizin (allergi).

Salgsandelene i dagligvarehandelen har økt gradvis, og har ligget på over 50 prosent siden 2014. Andelen som ble solgt i butikk var på 56 prosent i 2018.

Nedgang i Ibux, ellers økning

Dette viser Folkehelseinstituttets (FHI) salgsstatistikk for 2018:

Nesespray med Xylometazolin (Otrivin): Det har over tid vært en gradvis økning i salg av nesespray, i 2018 økte salget målt i doser med to prosent. Salget økte med vel 3 prosent i dagligvare og andel i dagligvare økte derfor også i 2018.

Paracetamol (Paracet): Salg av reseptfrie pakninger av paracetamol, målt i doser (definerte døgndoser, DDD), økte med én prosent i 2018 i forhold til året før. Totalt ble det solgt 9,3 millioner pakninger i 2018, som tilsvarer i underkant av to pakninger (40 tabletter) per innbygger i løpet av ett år.

Røykeavvenningsmidler med nikotin: Salget av røykeavvenningsmidler, som for eksempel nikotintyggegummi og plaster økte med to prosent i 2018. Halvparten av salget skjer i butikk.

Midler mot allergi: Salget av reseptfrie pakninger av allergimedisin som inneholder virkestoffet cetirizin (antihistamin, Zyrtec® m.fl.) var på samme nivå i 2018 som i 2017, andelen i dagligvare utgjorde 22 prosent. Reseptfrie pakninger utgjør kun ni prosent av totalt salg av allergitabletter.

Ibuprofen: Salget av reseptfrie pakninger av ibuprofen målt i doser ble redusert med seks prosent i 2018 sammenliknet med 2017.

Nødprevensjon: Totalt ble det solgt 117.700 doser nødprevensjon i 2018, hvorav 7.400 (seks prosent) i dagligvarehandelen. Dette er en nedgang i totalsalget på fire prosent i 2018 i forhold til 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer