Ny boliglov 2022

Vi knuser boliglov-myter

Når det kommer nye lover og forskrifter, kan det by på forvirring og misforståelser før regelendringene får satt seg. Derfor samler vi opp de vanligste mytene etter drøyt to måneder med ny boliglov.

HJELP, DET MÅ TAS HULL: Den nye forskriften til boligloven krever at takstperson tar hull for fuktsøk, men kan selger nekte dette? Les saken for å få svar på dette og andre antakelser etter ny boliglov trådte i kraft 1. januar 2022. Foto: Shutterstock/NTB
HJELP, DET MÅ TAS HULL: Den nye forskriften til boligloven krever at takstperson tar hull for fuktsøk, men kan selger nekte dette? Les saken for å få svar på dette og andre antakelser etter ny boliglov trådte i kraft 1. januar 2022. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Kort forklart innebærer den nye avhendingsloven, også omtalt som boligloven, at det stilles det strengere krav til opplysningene fra boligselger, og kjøperne må på sin side sette seg inn i all informasjonen de får om boligen før de «slår til».

I tillegg har boligloven en tilhørende forskrift som fastsetter nye krav til takstfolkenes tilstandsrapporter, blant annet at faglærtes arbeid i boligen må kunne dokumenteres av selger.

Huseierne har imidlertid sett at det er noen misforståelser om de nye reglene. Dette kan i verste fall føre til at boligkjøpere eller -selgere får en dyrere handel og et større ansvar enn det er ment etter de nye reglene.

Så, la oss knuse noen boliglov-myter!

1. Selger må dekke alle feil og mangler over 10 000 kroner

Nei, dette stemmer ikke.

Ifølge Huseierne er denne feiltolkningen av reglene om kjøpers egenandel den vanligste misforståelsen de ser.

Etter den nye boligloven er det nemlig slik at kjøperen har en egenandel på 10 000 kroner hvis de finner feil i boligen som selgeren må erstatte. Men det mange feilaktig tror er at dette betyr at selgeren må dekke alle feil som finnes i boligen som er over 10 000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer