Vi lar oss lure av salgskampanjene

Og jo eldre vi blir, jo vanskeligere blir det å vurdere om et kjøp er godt.

Selv hjernen vår lar seg lure av tilbudene. Derfor lønner det seg å stille forberedt om du skal handle på salg. Foto: Tuva Moflag
Selv hjernen vår lar seg lure av tilbudene. Derfor lønner det seg å stille forberedt om du skal handle på salg. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du handler du på salg, er det slett ikke sikkert du gjør et kupp. Men det trenger ikke bare å være butikkens feil.

Britiske forskere er i gang med et forskningsprosjekt hvor de scanner hjernen til deltakerne samtidig som disse vurderer en rekke salg og tilbud på dagligvarer.

Så langt viser forskningsprosjektet at vi slett ikke alltid klarer å ta gode valg når vi blir møtt med kupp og spesialtilbud.

Hjernen tar dårlige valg

Forskningsprosjektet som blir gjennomført ved Bangor Universitys´School of Psychology, foregår på følgende måte:

Et utvalg kvinner og menn i forskjellig alder har under en virtuell shoppingsekvens av dagligvarer, blitt bedt om å avgjøre hvilke tilbud de ønsker å benytte seg av. De er blant annet blitt tilbudt rene rabatter, to varer for to pund, og "spesialtilbud" som ikke nødvendigvis lønner seg.

Samtidig har forskerne scannet hjernen til disse personene.

Så langt viser resultatene av forskningsprosjektet at snittet av deltakerne kun klarer å velge rundt 60 prosent gode tilbud.

Og jo eldre man er, jo dårligere blir man til å vurdere gode opp mot dårlige tilbud.

Undersøkelsen antyder det forskere har trodd tidligere, nemlig at når tilbud og kampanjer blir mer avanserte, tar hjernen snarveier, og sjanser på at det er snakk om gode tilbud - uten å undersøke dette nærmere.

Husk og at Kjøp 3, betal for 2 ikke nødvendigvis lønner seg

Forbered deg

Vi er midt inne i årets januarsalg, og ettersom det etter alt å dømme ikke er nok å "bruke hue" for å ta gode avgjørelser om hvilke salgsvarer man skal velge, vil vi anbefale følgende: Still forberedt!

Har du fulgt med på prisene på spesielle produkter de siste månedene, er det enklere å vurdere om det er et godt kjøp du møter nå på nyåret. Som DinSide nylig kunne vise, er det også kvalitet å få tak i blant salgsvarene.

Likevel er ikke nødvendigvis så billig som det fremstår. Etter alt å dømme setter noen av el-kjedene opp prisene før jul, for å kunne sette dem ned i januar.

Her er flere gode råd for å ta gode valg under januarsalget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer