Svindel på ferie

- Vi lar oss lure

Skimming er ikke lenger like vanlig prosedyre, svindlerne har blitt mer kreative i sine måter å lure oss på.

PASS PÅ: Det er viktig at du passer godt på bankkortene dine hver dag, men spesielt når du skal på ferie. Foto: Berit B. Njarga.
PASS PÅ: Det er viktig at du passer godt på bankkortene dine hver dag, men spesielt når du skal på ferie. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eivind Gjemdal i Bits forteller til Dinside at skimming er et lite problem i Norge, mye takket være bruken av chip på bankkortene.

Men, dersom du har tenkt deg utenlands til sommer, er det lurt å være på vakt med hvor du bruker kortet ditt.

Faren er nemlig større for å få kortet skimmet i utlandet, noe statistikken også bekrefter.

- Men det er et mye større problem at du blir lurt, understreker Gjemdal.

Vi lar oss lure

Han viser til at hovedproblemet nå er at svindelen utløses av at vi lar oss lure. Kjærlighetssvindel og falske investeringer er nemlig blant de største svindeltrendene.

Likevel er det også en del tilfeller at folk får bankkortet sitt stjålet etter at tyven har overvåket personens PIN-kode.

- Står det en fremmed rett bak deg når du betaler eller tar ut penger, så pass på, understreker Gjemdal.

Dette kommer i tillegg til svindel der betalingskortet ikke er tilstede, men hvor noen sitter på din kortinformasjon og bruker denne til for eksempel å handle i nettbutikker.

Denne informasjonen får de blant annet tilgang på gjennom hacker-angrep som vi har sett mange eksempler på de siste årene.

Han mener derfor du burde «tæppe» kortet der det er mulig, da du slipper å oppgi PIN ved beløp opp til 400 kroner, og skimming av magnetstripen på kortet ikke er teknisk mulig når du «tæpper».

Reduksjon av skimming de siste årene

Stein Are Tjore, pressekontakt i Nets Norge, forteller om en betydelig reduksjon av skimming de siste årene.

Han råder deg til å ha med mer enn ett kort på ferie, og ikke bruke det samme kortet i samme minibank flere ganger, dersom du likevel ønsker å sikre deg.

En del banker har også begynt med geoblokking, slik at dersom kortinformasjonen din kommer på avveie, kan det ikke brukes i andre verdensdeler.

DNBs Terje Aleksander Fjeldvær forteller at når det skjer skimming i utlandet, er mange av sakene relatert til Nord- og Sør-Amerika og flere land i Asia.

Da en av Dinsides journalister fikk kortet sitt skimmet for noen år tilbake, skjedde dette i Panama.

Det finnes råd

SkimSafes PR-byrå henviser Dinside til rådene fra SkimSafes sikkerhetsekspert, Björn Granberg, som skal hjelpe deg å forebygge mot svindel i best mulig grad:

1. Forhindre trådløs skimming:

Granberg råder deg først og fremst til å beskytte bankkortet ditt ved hjelp av et beskyttelseskort som inneholder en støysender. Dette består av en chip og en antenne som sammen skader et beskyttende elektromagnetisk felt rundt bankkortene, som kan beskytte opptil åtte bankkort.

2. Unngå minibanker som du ikke kjenner igjen:

Noen ganger kan minibanker være manipulerte. Vær oppmerksom dersom du synes tastaturet ser annerledes ut, eller om kortleseren er litt løs. Da er det lurt å heller se seg om etter en annen minibank, tipser sikkerhetseksperten.

3. Ikke forlat stedet hvis kortet setter seg fast i automaten:

Hvis du skulle være så uheldig at kortet ditt setter seg fast i bankautomaten, er det viktig at du ikke forlater stedet. Du må ta kontakt med banken med en gang, og hvis noen bak deg tilbyr seg å hjelpe deg å få ut kortet, råder Granberg deg å takke nei: Det kan være en bedrager som er på jakt etter koden til kortet.

4. Beskytt kodene dine:

Det fjerde rådet han lister opp, er at du aldri må oppgi koden din, og alltid sørge for at du beskytter den når du bruker kortet. Ikke oppbevar kort og kode på samme sted, og sørg for at du har ulike passord til forskjellige steder som for eksempel Vipps og BankID.

5. Kontroller kjøpene og uttakene dine:

Du burde ha en oversikt over kontobalansene dine, slik at du ikke går glipp av verken uttak eller kjøp som noen annen enn deg eventuelt har gjort.

6. Reager raskt:

Hvis uhellet er ute, og du enten har mistet bankkort eller kode, er det viktig å reagere raskt. Granberg råder deg til å sperre kortet og anmelde det umiddelbart: Alle banker har en sperretjeneste som du kan ringe døgnet rundt.

7. Aldri bruk BankID over telefonen:

Noen bedragere ringer deg opp via telefonen, og hevder de er fra banken eller skatteetaten. Deretter ber de deg legitimere deg med BankID, noe du aldri skal gjøre over telefonen. Granberg advarer om at de kan ha registrert personnummeret ditt på sin mobil, og bedt om en innlogging via BankID, slik at du legitimerer deg og samtidig hjelper bedragerne å få tilgang til kontoen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer