- Vi må tilpasse oss Google og Facebook

Datatilsynet mener de store nettgigantene ikke kan ta hensyn til at enkelte nordmenn kan føle seg krenket.

IKKE SÅ VELDIG STOLT AV FACEBOOK-BILDENE?: Legger du ut bilder av deg selv på nettet, er det mulig at for eksempel fremtidige arbeidsgivere kan finne dem.  Foto: Google.no
IKKE SÅ VELDIG STOLT AV FACEBOOK-BILDENE?: Legger du ut bilder av deg selv på nettet, er det mulig at for eksempel fremtidige arbeidsgivere kan finne dem. Foto: Google.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har nok blitt svette i pannen over å finne navnet sitt nevnt høyt oppe på søkemotorer som Google og Yahoo.

Kanskje har du skrevet et debattinnlegg for lenge siden, under fullt navn, som du nå er flau over å finne igjen når du googler navnet ditt. Eller kanskje er du ikke så stolt av bildene som ligger ute fra en fest for fem år siden.

Bør vi da kunne kreve at de store nettgigantene bare skal slette det du eller andre har lagt ut på nettet? Svaret fra Datatilsynet er nei.

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet sier at vi ikke bare kan kreve at de store nettsamfunnene skal endre og tilpasse produktene sine, slik at de ikke skaper negative reaksjoner i Norge.

- Vi lever i en verden som blir stadig mer globalisert, og vi kan vanskelig vente oss at store aktører som Google skal kunne tilpasse seg norske forhold. Vi må tilpasse oss dem, sier Apenes til DinSide.

LES OGSÅ: Kanskje de viktigste sidene på Facebook

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet Foto: Berit Roald/Scanpix
Direktør Georg Apenes i Datatilsynet Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer

Slette avdøde fra Facebook

Når noen dør, kan det hende at pårørende ønsker å slette vedkommende fra sosiale nettsamfunn. Facebook gir pårørende tilltatelse til å "fryse" profilen til den avdøde, slik at den ikke forsvinner, men at den blir en slags minneside på nettet. Om du ønsker å fryse en profil eller melde fra om dødsfall, må du fylle ut dette skjemaet.

Facebook kan også i enkelte tilfeller, slette profilene til avdøde personer. For mer informasjon om dette, se Slettmeg.no.


Når noen dør

Apenes forklarer at det er vanskelig for Facebook og andre nettjenester å vite hva som kan føles krenkende for nordmenn og andre nasjonaliteter.

Et eksempel er problematikken som oppstår når noen som har vært aktive nettsamfunnbrukere dør, mens profilene deres lever videre på nettet.

- For pårørende i Norge vil det kunne oppfattes som grovt sårende, men det kan tenkes at folk andre steder i verden ikke vil reagere på samme måte, sier Apenes.

For eksempel er det ikke vanlig at Facebook sletter profiler til avdøde. Men det er fullt mulig å "fryse" profilen, slik at den blir en slags minneside. Les mer om dette i boksen til høyre.

LES OGSÅ: Facebook for de døde

Dialog er viktigst

Datatilsynet har den siste tiden opprettet dialog med bedriftene bak de mest populære nettsamfunnene, slik at det kan være en felles forståelse for hverandre.

- Det viktige er å ha en dialog mellom de seriøse aktørene, sier Apenes.

Han tror ikke på at det å gå rettens vei for å få gjennom endringer.

- Konfliktløsning i Norge betyr altfor ofte å gå til retten, der én av partene blir glad, mens den andre taper, sier Apenes, som sier at Datatilsynet håper på å kunne bidra til å skape en felles forståelse, der begge partene ender opp halvfornøyde.

Apenes mener også at folk må ta ansvar for sine egne handlinger.

- Det er grense for overformynderi, det viktig er å fortelle hva som kan skje når en legger ut bilder og private opplysninger på nettet, sier Apenes til DinSide.

Ny nettjeneste

Tidligere denne uken lanserte Datatilsynet nettjenesten Slettmeg.no, som skal hjelpe nordmenn som føler seg krenket på nettet.

Målet er, som Apenes understreker, ikke å virke som en domstol ovenfor nettgigantene, men å skape dialog og forståelse fra både personen som føler seg krenket, og eventuelt nettjenesten.

LES OGSÅ: - Aner ikke hvordan jeg kan slette

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer