Energidrikk:

Vi oppklarer mytene om energidrikk for deg

Er det aldersgrense på energidrikk, og hva i alle dager er taurin?

ALDERSGRENSE PÅ ENERGIDRIKK? Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikk, men enkelte butikker ber likevel om legitimasjon om du er under 18 år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ALDERSGRENSE PÅ ENERGIDRIKK? Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikk, men enkelte butikker ber likevel om legitimasjon om du er under 18 år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Energidrikker har lenge vært myteomspunne produkter, og som kjent var produktet Redbull forbudt for salg tidligere. Slik er det ikke lenger, siden 2008 har energidrikker vært tillatt for alle.

Selv om forbudet mot disse drikkene er opphevet, lever en del gamle myter videre. Men hva er egentlig fleip, og hva er fakta? Med hjelp fra Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Virke skal vi forsøke å oppklare noen av disse mytene for deg.

#1: Hvorfor var energidrikker, som Red Bull, forbudt for salg i Norge tidligere?

Det var tilsettingen av koffein, taurin og vitaminer som var årsaken til at det tidligere ikke var tillatt å omsette energidrikker i Norge.

– Fram til høsten 2008 var næringsmidler tilsatt koffein regnet som legemidler, og kun små mengder koffein var som unntak fra dette tillatt å tilsettes som aroma til cola og andre leskedrikker. Da endret Legemiddelverket sin praksis for hvilke kriterier som skal til for å klassifisere et produkt som legemiddel, forteller Rønnaug Aarflot Fagerli, seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet.

I praksis ble dermed energidrikker omfattet av næringsmiddelregelverket. Dermed kunne virksomheter som hadde søkt tillatelse hos Mattilsynet, begynne å selge energidrikker i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer