Energidrikk:

Vi oppklarer mytene om energidrikk for deg

Er det aldersgrense på energidrikk, og hva i alle dager er taurin?

ALDERSGRENSE PÅ ENERGIDRIKK? Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikk, men enkelte butikker ber likevel om legitimasjon om du er under 18 år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ALDERSGRENSE PÅ ENERGIDRIKK? Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikk, men enkelte butikker ber likevel om legitimasjon om du er under 18 år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Energidrikker har lenge vært myteomspunne produkter, og som kjent var produktet Redbull forbudt for salg tidligere. Slik er det ikke lenger, siden 2008 har energidrikker vært tillatt for alle.

Selv om forbudet mot disse drikkene er opphevet, lever en del gamle myter videre. Men hva er egentlig fleip, og hva er fakta? Med hjelp fra Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Virke skal vi forsøke å oppklare noen av disse mytene for deg.

#1: Hvorfor var energidrikker, som Red Bull, forbudt for salg i Norge tidligere?

Det var tilsettingen av koffein, taurin og vitaminer som var årsaken til at det tidligere ikke var tillatt å omsette energidrikker i Norge.

– Fram til høsten 2008 var næringsmidler tilsatt koffein regnet som legemidler, og kun små mengder koffein var som unntak fra dette tillatt å tilsettes som aroma til cola og andre leskedrikker. Da endret Legemiddelverket sin praksis for hvilke kriterier som skal til for å klassifisere et produkt som legemiddel, forteller Rønnaug Aarflot Fagerli, seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet.

I praksis ble dermed energidrikker omfattet av næringsmiddelregelverket. Dermed kunne virksomheter som hadde søkt tillatelse hos Mattilsynet, begynne å selge energidrikker i Norge.

Den første tillatelsen ble gitt til Red Bull våren 2009.

FØRST UTE: Etter at energidrikker ble tillatt solgt i Norge, ble den første tillatelsen gitt til Red Bull i 2009. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FØRST UTE: Etter at energidrikker ble tillatt solgt i Norge, ble den første tillatelsen gitt til Red Bull i 2009. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: Stemmer det at barn og unge bør unngå å drikke energidrikk?

– Energidrikker inneholder mye koffein og barn og ungdom bør derfor ikke drikke for mye av det, sier Fagerli.

Hun forteller videre at for denne gruppen vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer.

– Energidrikker solgt i Norge er i seg selv ikke helseskadelige, men som med all annen mat, er et overdrevet inntak ikke sunt, legger hun til.

Her kan du også lese hva Folkehelseinstituttet sier om barn og unges inntak av energidrikker

#3: Er det mer koffein i energidrikker enn i kaffe?

Det skal ikke mer til enn en liten boks energidrikk på 2,5 dl før et barn på 30 kilo får i seg mer koffein enn det som er anbefalt maksimumsgrense, forteller Fagerli.

Hun forteller at selv om koffeininnholdet i energidrikker kan variere noe, inneholder de vanligvis rundt 32 mg koffein per desiliter. Og barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg per kilo kroppsvekt per dag.

Men – dette betyr samtidig at ungdommen også bør være forsiktige med kaffeinntaket:

Både koke- og filterkaffe inneholder 50–60 mg koffein per desiliter, ifølge Folkehelseinstituttet, altså mer enn energidrikker.

#4: Hva er egentlig taurin, som blant annet energidrikken Red Bull inneholder?

Taurin er en ingrediens mange har hørt om, og mytene om hva det egentlig er, er mange. Nettopp dette er nok grunnen til at Red Bull selv på egne hjemmesider understreker at taurin ikke stammer fra oksetestikler, som noen kanskje tror.

Derimot dannes taurin fra aminosyrer i kroppen, og finnes naturlig i en del matvarer som kjøtt, fisk og skalldyr – men innholdet som tilsettes i energidrikker, er ifølge Mattilsynet ofte i mengder som er langt høyere enn hva man får gjennom det naturlige innholdet i matvarer.

Om koffein

Koffein er et stoff som finnes naturlig i en rekke planter. Det stimulerer sentralnervesystemet, som igjen påvirker mange funksjoner i kroppen.

Inntak av koffein kan hos barn og ungdom gi søvnforstyrrelser og forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, anspenthet og angst.

1 dl kaffe inneholder ca 60 mg koffein, mens energidrikk inneholder ca 32 mg per dl. Barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For et barn på 30 kg tilsvarer dette 75 mg koffein per dag.

Gravide og ammende anbefales å ikke innta mer enn 100 - 200 mg koffein per dag.

Kilde: fhi.no, matportalen.no

– Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) utførte i 2015 en risikovurdering av taurin på oppdrag fra Mattilsynet, og ut fra denne tilsier de tilgjengelige vitenskapelige dataene ikke at barn og unge er mer sårbare for innholdet av taurin i energidrikker enn andre aldersgrupper, forteller Fagerli.

#5: Er det aldersgrense på energidrikk?

– Det er ikke aldersgrense for omsetning av næringsmidler, og derfor ikke aldersgrense på energidrikk, forteller Fagerli i Mattilsynet.

Fagerli sier at Mattilsynet også er kjent med at dagligvarekjeder på eget initiativ har innført aldersgrense på slike drikker.

Men er dette noe butikkene kan gjøre – når dette er produkter som i utgangspunktet er tillatt for alle å kjøpe?

Mattilsynets kommunikasjonsavdeling sier til Dinside at dette er snakk om et juridisk forhold mellom forhandler og produsent. Vi har derfor snakket med lederen for Virkes forretningsjuridiske avdeling, Hege Stensland Sveen, som sier til Dinside at de vurderer at butikker kan innføre egne aldersgrenser på varer, som i dette tilfellet på energidrikker.

Hun sier videre at selv om myndighetene ikke har noen offisiell aldersgrense, kan produsentene stille slike forutsetninger og også butikkene av eget tiltak. Det kan også hende at en produsent har kontraktsregulert at de ikke ønsker begrensninger på salget, som en aldersgrense vil være, noe butikkene i så fall må forholde seg til.

Skulle butikken operere med en aldersgrense, er forutsetningen at gjeldende lovverk overholdes, eksempelvis at kundene ikke forskjellsbehandles men at alle under den innførte aldersgrensen behandles likt, understreker Stensland Sveen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer