Vi sjekker prisene til Elkjøp

Kundeavisene ber oss stadig om å være på vakt. Vi fant fram teleskopet, mikroskopet og lupen for å se på Elkjøps siste tilbudsavis.

Vi sjekker prisene til Elkjøp
Publisert
Sist oppdatert

For ganske nøyaktig en måned siden bestemte vi oss for å sette Experts ukentlige tilbudsavis under lupen, nærmere bestemt de av annonsene som er merket med vignetten "Sjekk prisen".

Fenomenet med å stemple visse produkter i en reklameavis med den iøyenfallende teksten har blitt stadig mer omfattende de siste årene, og brukes av både store elektronikk-kjeder og mindre butikker. Omfanget henger sannsynligvis sammen med en dom fra Forbrukerombudet i 2001, der det ble forbudt for kjedene å bruke begreper som "salg" og "nå kun" om varer som ikke har en dokumentarbar førpris.

Expert-sjekken avslørte at det er grunn til å stille spørsmål ved hvor nyttig eller informativt det er å slenge på et sjekk prisen-merke, all den tid vi fant flere produkter som ikke hadde lavere pris enn veiledende pris.

I rettferdighetens ånd følger vi derfor opp med en prissjekk av Elkjøps ferskeste kundeavis (uke 38).

Les også: Derfor er den dyrere hos Elkjøp

1. Toshiba Satelitte 15.6-tommer laptop til 5995 kroner

Toshibas Satellite-laptoper har ikke imponerende bred distribusjon i Norge, og modellen som Elkjøp averterer til 5995 kroner er derfor svært vanskelig å finne hos andre forhandlere i Norge.

Den dukket opp riktignok opp hos Amentio til omtrent samme pris, 5991 kroner, og det med en harddisk på 500GB. Her må du likevel legge til frakt, så summa summarum er ikke differansen stor. Datakjeden har også maskinen til 5995 kroner, men med Pentium-prosessor istedenfor AMD, som hos Elkjøp. Prisen er uten frakt, så totalt sett er det ingenting å spare hos Datakjeden.

2. Sony DA-VDZ780 hjemmekinoanlegg til 5995 kroner

MYE Å SPARE: Sonys hjemmekinoanlegg er langt rimeligere hos Elkjøps lillebror Lefdal.
MYE Å SPARE: Sonys hjemmekinoanlegg er langt rimeligere hos Elkjøps lillebror Lefdal. Vis mer


Her rakner det en smule for Elkjøp, for er det noen grunn til å legge merke til el-kjedens pris på 5995 kroner, når Lefdal selger samme anlegg for så mye som 1500 kroner mindre?

Der koster nemlig DA-VDZ780 bare 4495 kroner.

Også Komplett har anlegget til 4495 kroner, men her må du regne inn frakt i prisen. Amentio selger Sonys surroundanlegg til 4666 kroner (djevelen er ikke inkludert, det er heller ikke frakt), mens Datakjeden tar 4685 kroner (pluss frakt).

3. Samsung 40" LED-TV til 13 495 kroner

Prisen er ikke oppsiktsvekkende lav

Vanlige LCD-TVer er på ingen måte vei på ut, men tre andre bokstaver er i ferd med å gjøre et solid innhogg i flat-TV-markedet: LED. Samsungs 40-tommer med modellbetegnelsen UE40B6050XXE annonseres til 13 495 kroner hos Elkjøp, og selv om det er en grei nok pris, er den ikke oppsiktsvekkende lav.


Lefdal selger den blant annet til 12 929 kroner, og benytter du den såkalte Collect@Store-muligheten kan du hente TV-en i butikken uten å betale frakt.

Expert har TVen til omtrent samme pris som Elkjøp, 13 490 kroner. Dette er riktignok en internettkampanje, men også hos Expert er det mulig å bestille på nett og hente i butikk, uten å betale frakt.

Komplett kommer også gunstigere ut enn Elkjøp, til tross for at det altså er sistnevnte som ber oss om å sjekke prisen. Der koster TVen 12 929 kroner, og bor du i nærheten av ett av Kompletts såkalte "pick-up points" (Sandefjord, Oslo), slipper du unna med så lite som 39 kroner i frakt.

Elprice og Deal har begge UE40B6050XXE til 12 899 kroner, men høye fraktutgifter (henholdsvis 315 og 372 kroner til Oslo) gjør totalsummen høyere enn for eksempel Lefdal.

4. Panasonic 42" TXP42C10Y plasma-TV til 5995 kroner

Denne 42-tommeren ser umiddelbart ut som et kurant kjøp. Lefdal selger den riktignok 20 kroner rimeligere enn Elkjøp, mens Net On Net har den til 5490 kroner. Sistnevnte har derimot ganske høy frakt på sine TVer, så totalprisen blir ikke vesentlig rimeligere.

En ellers rimelig nettbutikk som Amentio har TXP42C10Y til 6102 kroner (pluss frakt), mens PS.no selger Panasonic TVen til 6395 kroner (pluss frakt.

Men: Undersøker en Elkjøps egne hjemmesider, finner en modellen kalt TXP42X10Y til så lite som 5495 kroner. Ifølge Panasonics hjemmesider er den vel så bra spesifisert som C10Y-modellen, om ikke bedre.

Lefdal har forøvrig TXP42X10Y til 5595 kroner.

5. Canon EOS500D med EF-S 18-55mm til 6995 kroner

Etter å ha debutert med en relativt høy pris tidligere i år, synker Canons beste forbrukermodell sakte, men sikkert i pris.

Elkjøp tar 6995 kroner, men det er ikke billig nok til at de havner øverst på sjekk prisen-pallen.

Hos Netshop koster samme modell med samme objektiv 6595 kroner (pluss frakt), mens Lefdal slår Netshop med 100 kroner og har prissatt EOS500D til 6495 kroner.

Expert har forøvrig samme kamera til nesten samme pris som Elkjøp - 6999 kroner -, mens både Siba (6699 kroner pluss frakt) og Japan Photo (6750 kroner pluss frakt) slår Elkjøp - til tross for at produktet altså er uthevet i tilbudsavisa.

OPPDATERT: En leser sier at PS.no nå selger EOS500D med objektiv til 5995 kroner, og selv med frakt er det en pris som ligger godt under Elkjøps 6995 kroner.

6. Sony PS3 Slim med 120GB harddisk til 2795 kroner

Visse produkter er bedre egnet til å trekke kunder til butikken enn andre, og Sonys tynnere og Grete Roede-vennligere PlayStation 3 Slim er utvilsomt en magnet i så måte.

Elkjøp har ikke noe å skamme seg over i dette tilfellet, selv om både Lefdal og Elprice har PS3 Slim til samme og nesten samme pris. Hos Elprice er den riktignok fem kroner rimeligere, men femkroningen, som du sikkert hadde håpet du kunne svi av på smågodt, forsvinner i de 138 kronene det koster å sende enheten per post - 2790 kroner er nemlig nettpris, ikke butikkpris.

Hos andre nettbutikker ser vi at for eksempel Netshop har PS3 Slim til 2895 kroner (pluss frakt), mens Komplett legger på enda en hundrelapp - i tillegg til frakt.

Expert skiller seg mest ut med en pris på 3199 kroner.

7. TomTom XL GPS m/Europa-kart til 1695 kroner

VERDT Å SJEKKE? Ja, for den koster mindre hos konkurrentene.
VERDT Å SJEKKE? Ja, for den koster mindre hos konkurrentene. Vis mer

Basert på responsen fra våre lesere kan det se ut som GPS-markedet ikke er like hett lesestoff
nå som for et par år siden, men det hindrer ikke Elkjøp fra å profilere blant annet en TomTom-GPS i kundeavisa for uke 38.

RETTELSE: Det vi først trodde var en TomTom One XL, fordi det er det den annonseres som i Elkjøp-avisa, viser seg å være en TomTom XL. Denne trykkfeilen får konsekvenser for prissammenlikningen.

Prisen til Elkjøp viser seg nemlig nå å være bedre enn først antatt. Veiledende pris fra TomTom er 1999 kroner for denne modellen, og rimeligste nettbutikk - Amentio - selger XL med den såkalte IQ-routes-funksjonen til 1634 kroner pluss frakt (100 kroner til Oslo). Datakjeden har modellen til 1716 kroner (pluss frakt), mens MPX.no har den til 1789 kroner (pluss frakt).

Ingen er med andre ord billigere enn Elkjøp på akkurat denne modellen, så langt vi kan se.

8. Packard Bell laptop (15.6-tommer) til 2995 kroner

NESTEN ALENE: Faksimile fra Elkjøps tilbudsavis.
NESTEN ALENE: Faksimile fra Elkjøps tilbudsavis. Vis mer

Hvis noen hadde fortalt oss for fire år siden at du i 2009 ville kunne kjøpe en bærbar PC med 2GB RAM, 250GB harddisk og 15.6-tommers skjerm til 2995 kroner, hadde vi ikke bare flirt av dem.
Vi hadde gitt dem buksevann for å fornærme vår intelligens. Slik ståa er nå måtte vi altså gitt oss selv buksevann.

Hvor vidt det er en veldig bra eller veldig dårlig pris sammenliknet med andre norske butikker er derimot ikke så lett å si, all den tid mange av Packard Bells produkter ikke finnes så mange andre steder enn hos Elkjøp og Lefdal. Hos sistnevnte koster samme laptop dog 3795 kroner, og siden det å spare 800 kroner på et allerede rimelig produkt ikke er hverdagskost, er prisen for så vidt imponerende.

Vi skulle bare ønske det var mulig å sjekke prisen litt flere steder.

Grunn til å sjekke?

Etter å ha tatt for oss åtte tilfeldige priser på ulike elektronikkprodukter i Elkjøps siste tilbudsavis, finnes det ikke så mange gode grunner til å hevde at de har gjort en bedre prisjobb enn Expert gjorde da de ble prissjekket.

Det finnes mange butikker av både den fysiske og den virtuelle typen som enten matcher eller slår prisene som er uthevet som oppsiktsvekkende, og det er derfor fortsatt viktig at forbrukerne ikke uten videre lar seg imponere av et reklamespråk som tilsynelatende ikke har annen hensikt enn å forvirre heller enn å opplyse.

For når et hjemmekinoanlegg til nesten 5995 kroner koster så mye som 1500 kroner mindre hos nære konkurrenter, er det eneste stedet du bør sjekke prisen hos konkurrentene.

Prisene ble sjekket mandag 14. og tirsdag 15. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer