Vi snorker i kor

1, 4 millioner nordmenn sover i mer støy enn WHO anbefaler.

1,4 millioner nordmenn snorker. Foto: colourbox.com
1,4 millioner nordmenn snorker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En internasjonal undersøkelse blant over 10.000 innbyggere i Norge, Holland, Belgia, Sverige, Finland og Danmark, herav 1500 nordmenn, viser utbredelsen og skadevirkningene av snorking.

Undersøkelsen ble gjort i februar 2008 på vegne av Breathe Right nesestrips. I undersøkelsen oppgir 35% at de snorker hver natt.

Les også: Dette holder oss våkne

Redusert søvnkvalitet
Forestill deg en åtte timers konsert, samtale eller gåtur i trafikken. Det tilsvarer støynivået som partnere til flere hundretusen snorkende nordmenn må finne seg i hver natt.

WHOs anbefalte grense for innendørs støynivå under søvn er 45dB. Det tilsvarer lyden av hardt regn. Men 3 av 5 norske deltakere (60%) synes at deres partners snorking bråker like mye som en samtale (60dB), bytrafikk (85dB) eller til og med en konsert (120dB).

Alvorlige helseproblemer
Forstyrret søvn kan blant annet forårsake stress, høyt blodtrykk og gi konsentrasjonsproblemer.

Undersøkelsen viser at hverdagen påvirkes for 2 av 3 deltakere i Norge, når de selv eller partneren snorker. Blant dem som blir påvirket av snorking, får 69% forstyrret nattesøvn. Mangel på hvile og søvn betyr hodepine om morgenen for hver fjerde deltaker, og hver femte opplever konsentrasjonsproblemer på jobb.

- Støy gir oppvåkninger og dårlig dypsøvn, som forringer søvnkvaliteten. I tillegg til dagtidstretthet med konsentrasjonsvansker og humørsvingninger, gir det også betydelig økt risiko for for eksempel trafikkuhell. Hverdagens arbeidsoppgaver kan bli tunge å komme gjennom, oppgitthet og stress med følgetilstander (depresjoner, blodtrykkstigning etc.) kan bli resultatet, sier Dr. med. Magne Tvinnereim, øre-nese-hals spesialist på Bergen Søvnsenter og medlem av Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer i en pressemelding.

Les også: 1 av 3 er snorkefanger

Påvirker sexlivet
Annenhver norske deltaker mener at snorking påvirker parforholdet, og 52% sover noen ganger i stuen eller på gjesterommet. I tillegg mener 50% at snorking er skyld i at de blir mer irriterte på hverandre. Som følge av dette mener hver femte norske snorker (18%) at snorking påvirker intimiteten og sexlivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer