Investeringssvindel

- Vi tar det alvorlig

NRK og skuespiller Kristofer Hivju er nok en gang misbrukt i investeringssvindel.

INVERSTERINGSSVINDEL: Artikler som denne dukker med jevne mellomrom opp i sosiale medier. Foto: Skjermdump
INVERSTERINGSSVINDEL: Artikler som denne dukker med jevne mellomrom opp i sosiale medier. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

I januar kunne Dinside fortelle hvordan norske kjendiser misbrukes i det som fremstår som reportasjer, der de tilsynelatende har investert i bitcoin med stor gevinst.

Den siste tiden har en ny slik reportasje dukket opp på sosiale medier, der en etter alt å dømme svært positiv Game of Trones-skuespiller Kristofer Hivju forteller om sin suksessoppskrift med en bitcoin-investering i det som likner på en NRK-artikkel.

Ikke overraskende er det langt ifra NRK som står bak artikkelen.

En tung prosess

Det er heller ikke første gang kjente nettsteder, som Dagbladet, VG og i dette tilfellet NRK, blir misbrukt til svindel på denne måten.

Redaksjonssjef i dokumentar og samfunnsavdelingen hos NRK, Reidar Kristiansen, sier til Dinside at de ble gjort oppmerksomme på artikkelen i midten av mars.

- Det er den samme artikkelen som dukker opp nå, men med ulik URL. Vi varsler alltid Facebook når det dukker opp denne typen artikler, og jobber sammen med NRKs juridiske avdeling og IT-sikkerhetsavdelingen for å få fjernet selve nettsaken, sier Kristiansen.

Slik promoteres artikkelen ut på Facebook. Foto: Skjermdump
Slik promoteres artikkelen ut på Facebook. Foto: Skjermdump Vis mer

Han legger til at det er en tung prosess fordi det sjelden fremgår hvem som står bak. Og når en artikkel er fjernet, dukker det opp en annen med ny URL.

Det har ikke lykkes Dinside å få tak i Kristofer Hivju for en kommentar til denne artikkelen.

Sjekk nettadressen

Kristiansen i NRK sier at han tror de fleste skjønner at artikkelen ikke er ekte, men at det likevel tar dette alvorlig.

- Det er både en risiko for at det kan gå ut over troverdigheten vår, og at noen faktisk blir lurt, sier han.

Da Dinside intervjuet DNBs ekspert på finansiell kriminalitet på nett tidligere i år, Terje Aleksander Fjeldvær, uttalte han at det er spesielt kunder over 60 år som blir lurt av denne typen annonser.

Skulle du være i tvil om en NRK-artikkel er ekte eller ikke, er trikset å sjekke adressen i nettleseren.

- Begynner den med nrk.no - da er det en NRK-artikkel, sier Kristiansen.

Han legger til at NRK heller ikke har annonser, så om det dukker opp annonser eller liknende er det heller ikke en ekte NRK-artikkel.

Kommer folk over slik falske artikler i sin Facebook-feed, er det også mulig for folk flest å varsle Facebook ved å trykke rapporter innlegg i selve posten.

- Fristelser, tillit og skremsler

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Norsis, sier til Dinside at de har hørt om enkelte tilfeller av at folk har gått på disse svindlene.

Norsis kan opplyse om i alt rundt ti saker siden nyttår, der fem personer kun har registrert seg, mens fem andre i tillegg har overført penger.

- Det har ikke vært veldig mange saker, men det er nok også mørketall, legger Tessem til.

Han sier det de fleste svindler i tillegg til å spille på skremsler, også spiller på tillit og fristelser, noe dette er et godt eksempel på.

- Vi stoler jo på Hivju, og at han tilsynelatende står bak dette gjør det jo mer troverdig. I tillegg så er det NRK som ser ut som avsender, noe som gjør det enda mer troverdig, sier Tessem.

Han sier videre at dette er det samme som man ser i falske nyheter, hvor deler av historien er etterprøvbar mens resten ikke er det.

- Hivju har jo blitt intervjuet av Skavland, men sannheten stopper der, legger han til.

Spiller på at du kan bli rik

Ifølge Tessem i Norsis vil disse svindelartiklene ofte lokke med hvor rik du kan bli - i dette tilfellet om du følger Hivjus eksempel.

- I tillegg ser vi ofte at landingssidene, det vil si den siden man kommer til ved å følge lenkene i disse sakene, ofte har et element av tidspress. Gjerne ved at det er en klokke som tikker ned, og at man har kort tid på seg til å gjøre investeringen for å da å tjene enda mer, forteller Tessem.

Han sier at svindlerne også henter inn mye personinformasjon, som brukernavn og passord, kredittkortinformasjon og liknende til bruk i ytterligere svindler.

- Før man gjør noe, som å gi fra seg personlig informasjon, laste inn og installere noe eller betale noe, er det lurt å gjøre litt ekstra undersøkelser. Sjekk litt om hvor denne informasjonen ligger. Se på lenken - man vil raskt se at informasjonen ikke ligger på NRK sine sider. Det kan også være lurt å gjøre et googlesøk på det, sier Tessem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer