Vibrerende bukser hjelper hjertesyke

Bukser som vibrerer reduserer smerter for angina-pasienter.

Publisert
Sist oppdatert

Den nye metoden heter Enhanced External Counterpulsation, eller EECP, og virker ved å øke blodgjennomstrømningen til hjertet. Den er nylig tatt i bruk i England.

Metoden er basert på bukser som presser mot ben, lår og rumpe på samme måten som metoden som brukes for å måle blodtrykk. Buksene presser blodet fra bena opp mot hjertet - mens en monitor overvåker hjertet.

Angina gir er en følelse av smerte og tetthet i brystet. Det forekommer når hovedpulsårene er delvis blokkert, og dermed sulter hjertet for oksygen og næringsstoffer.

Tradisjonell behandling er medisiner og operasjoner - som bypass-operasjoner. Det gjøres for å bedre blodgjennomstrømningen og redusere hjertets arbeidsmengde.

For noen pasienter virker ikke disse behandlingene, og noen eksperter tror de kan hjelpes av EECP.

Behandlingen varer i syv uker, og må gjøres fem dager i uken. Prisen er rundt 130.000 kroner for komplett behandling.

Behandlingen går ut på at pasienten ligger på en spesialseng med buksene på seg. Når hjertet hviler slipper buksene ut luft, og rett før hjertet skal slå trekker de til seg luft så de presser mot bena og hjelper blodet på veien mot hjertet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer