Vidundervaksiner på vei

Kan hindre overvekt, røyking og høyt blodtrykk.

Utviklingen av nye typer vaksiner er bare i begynnelsen, mener Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.
Utviklingen av nye typer vaksiner er bare i begynnelsen, mener Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge amerikanske forskere kan vaksiner mot røyking, overvekt og høyt blodtrykk være på markedet i løpet av få år, melder avisen Daily Mail.

Forskerne ser for seg at samtlige vaksiner kan være tilgjengelige innen en ti års periode, og forventer å ta i bruk vaksinen mot høyt blodtrykk allerede om fire år. Dermed kan de daglige blodtrykkstablettene være en saga blott for tusenvis av mennesker.

Antirøykvaksinen som er på trappene, er allerede testet ut på 300 røykere, hvorav 15 prosent endte med å stumpe røyken etter et år, melder siste utgave av New Scientist Magazine.

Les også: Plaster kan gi smertefrie vaksiner

- Spennende utvikling

Overlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk ser lyst på vaksineutviklingen, men advarer mot å ta nye vaksiner i bruk før de er grundig testet.

- Utviklingen av nye typer vaksiner er bare i begynnelsen. Jeg tror det vil skje en spennende utvikling på dette området i løpet av de neste 10-20 årene, og at vi kan få vaksiner mot sykdommer som vi i dag ikke engang har tenkt på muligheten til å forebygge eller behandle med vaksiner, sier han til DinSide Helse.

Han legger til at nye typer av vaksiner krever svært nøye utprøving før de tas i bruk, og at en må være sikker på at vaksinene ikke har alvorlige bivirkninger verken på kort eller lang sikt.

Fordelen ved vaksiner er ifølge overlegen den lanvarige virkningen, og det faktum at pasientene slipper å ta medisiner hver dag. Ulempen er derimot at en ikke kan stanse virkningen når en pasient først er vaksinert.

Skal du ut og reise? Sjekk hvilke vaksiner du trenger før du drar

Vaksinerevolusjon

- Et eksempel på dette er vaksinen mot høyt blodtrykk. Det er en vaksine som minsker virkningen av et stoff alle mennesker har i blodet, som kalles angiotensin. Angiotensin er livsviktig for å holde blodtrykket på riktig nivå, forklarer Madsen.

Ifølge overlegen kan en pasient som er vaksinert mot angiotensin risikere å få kraftig blotrykksfall i forbindelse med sykdom og skader.

- I slike situasjoner er vi avhengige av angiotensin for å holde blodtrykket oppe slik at vi ikke besvimer eller i verste fall dør, og i slike tilfeller kan vaksinen være farlig. Det gjenstår ennå mye forskning på dette området, understreker han.

Les også: Åtte av ti vil ha denne vaksinen

Forskerne bak de nye vaksinetypene har tro på at vaksinene vil ha stor betydning for samfunnshelsen på sikt.

- Den nye vaksinerevolusjonen vil ikke kunne utrydde dødelige sykdommer, men den kan i stor grad være med og bremse den dystre utviklingen av noen av vår tids mest alvorlige sykdommer, uttaler forskerne til New Scientist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer