Viking-gener spres fra dansk sædbank

Hvis barn i noen deler av verden plutselig blir blondere, høyere og bedre til å sykle, kan det ha en enkel forklaring: Verdens største sædbank ligger i Århus i Danmark.

Publisert
Sist oppdatert

Sædbanken opplyser at deres innsats har ført til minst 10.000 svangerskap i hele verden, og for det meste er donorene studenter ved universitetet i byen.

Hver dag stiller flere titalls personer anonymt opp for sædbanken Cryos International og gjør et innskudd, etter å ha gått gjennom en rekke tester for blant annet å måle fruktbarheten.

Innskuddet blir frosset ned og kan havne i 40 forskjellige land - blant annet Spania, Paraguay, Kenya, Hong Kong og USA.

Banken, som lar donorene være anonyme, har nylig åpnet en skranke i New York, og i den anledning ble daglig leder Ole Schou intervjuet av New York Times.

- Det var vanskelig for dem å få tak i skandinaviske reservedeler. Vi så at det var et marked, sier han til avisen.

Danmark og Kypros er de landene som markedsfører sædbankene sine mest aggresivt - og over hele verden.

På Cryos’ amerikanske nettside forteller de om donorer som Thor, Arve og Jens.

Jens er en student med blondt hår og blå øyne som liker fotball og skiturer - men også salsa og badminton. Han spiller piano og snakker engelsk og tysk, og holder på med en doktorgrad i kjemi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer