Vikingmedisin gir styrke

For noen hundre år siden var kvann en av våre viktigste medisinplanter, og nå er den på vei tilbake. I Norge ble forskjellige deler av planten brukt som et universalmiddel mot alt fra pest – som var en fellesbetegnelse på alle smittsomme sykdommer – til slapphet og dårlig fordøyelse.

Publisert
Sist oppdatert

Nå viser ny forskning at våre forfedre gjorde rett i å bruke kvann mot disse lidelsene. Ekstrakt fra planten har vist seg å virke bakterie- og virushemmende, styrkende på immunforsvaret og redusere stress og engstelse.

Tidligere statsminister på Island, Steingrimur Hermannsson (75), har brukt et kvann-ekstrakt (Arctic Angelica ) i to år, og gir det noe av æren for at han holder seg frisk og energisk.

- Jeg har tatt en skje Arctic Angelica daglig de siste to årene. Den første måneden merket jeg ikke så mye, men etter det merket jeg tydelig økt velvære og utholdenhet, sier han.

Hermannsson, som var statsminister mellom 1983 og 1987 og mellom 1988 og 1991, har en aktiv livsstil og liker å spille golf og gå på ski. For å leve på den måten trenger han å være frisk og ha energi, og det får han fra kvann.

- Jeg har nesten ikke vært syk siden jeg startet å bruke kvann. Influensa har jeg ikke hatt en eneste gang, og har bare vært forkjølet én gang.

- Jeg er overbevist om at det gjør meg godt og har gitt meg ekstra energi, sier han.

Den tidligere statsministeren, som har 13 år i regjeringen bak seg, mener det er viktig å ta vare på kunnskapen våre forfedre har samlet i folkemedisinen.

- Jeg er sikker på at det er mye i naturen som kan gi oss bedre helse. Det visste mine besteforeldre, og det visste deres foreldre før dem. De gamle sagaene er fulle av smarte mennesker som bruker naturen til å gjøre andre friske, sier han.

- Nå kjenner jeg meg sprek og frisk hele vinteren og kan spille golf og gå på ski hele tiden.

Mozon.no, 29.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer