Viktig malaria-oppdagelse

Britiske forskere sier de har gjort et viktig gjennombrudd i arbeidet med å finne en varig kur for sykdommen malaria. En slik kur kan redde titusenvis av menneskeliv hver år.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne ved universitetet i Skottlands hovedstad Edinburgh hevder at de har greid å identifisere et viktig element i parasitten som forårsaker malaria. Dette elementet gjør at parasitten raskt blir motstandsdyktig mot nye behandlingsformer.

Den forbløffende sterke motstandsdyktigheten har til nå gjort det vanskelig for de store legemiddelfirmaene å utvikle en vaksine mot malaria. Det kan endre seg etter oppdagelsen som nå er gjort, skriver fagtidsskriftet Nature Structural Biology.

Skyldes parasittMalaria skyldes en parasitt som overføres mellom mennesker som blir stukket av en bestemt myggart, den såkalte malariamyggen. Sykdommen gir seg utslag i sterk feber og frysninger, og kan ende med døden.

Tidligere hørte malaria til verdens farligste folkesykdommer, men utryddelse av malariamyggen har befridd store deler av verden for denne svøpen. Likevel dreper malariaen fortsatt i gjennomsnitt to afrikanske barn for hvert eneste minutt som går.

Generaldirektør Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon WHO påpekte i desember i fjor at nesten en milliard mennesker verden over lider av malaria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer