Egen pensjonskonto (EPK)

Viktig pensjonsfrist ved jobbytte framover

Du kan reservere pensjonsoppsparing fra arbeidsgiver fra å samles på din egne pensjonskonto når du slutter i jobben og begynner på ny arbeidsplass - men da må du passe på reservasjonsfristen.

PENSJONSKONTO: I år kan du samle all pensjonssparingen din på én konto, men du kan holde deler av pensjonen utenfor samlekontoen. Da må du imidlertid passe på en viktig frist, som du kan lese mer om i saken under. Video: Michael S. Jæger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den store pensjonsnyheten i år er egen pensjonskonto (EPK).

I februar ble pensjonskontoen tilgjengelig for rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor, slik at de nå kan samle all pensjonsopptjeningen sin fra innskuddspensjonsordninger på én konto.

For å hindre at deler av pensjonen fra tidligere arbeidsforhold samles på kontoen, måtte du reservere deg innen 30. april. Etter denne datoen vil du ikke kunne splitte opp pensjonen din igjen, men du står fritt til å flytte på den samlede pensjonskontoen så mye du vil.

Men, hva skjer med pensjon hos nåværende arbeidsgiver hvis du slutter i jobben og begynner i ny etter 1. mai? Vil denne automatisk slås sammen med resten av pensjonen på EPK-en din, eller kan du holde ny pensjonsoppsparing utenfor samlingen?

Ny reservasjonsfrist ved jobbytte

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand forklarer at når du begynner i ny jobb etter 1. mai og meldes inn i pensjonsordningen til ny arbeidsiver, vil pensjon fra tidligere arbeidsgiver flyttes dit automatisk.

- Her har du imidlertid tre måneders reservasjonsfrist. Det betyr at du fremdeles har mulighet til å reservere deg dersom du slutter i jobben etter 1. mai, sier Tvetenstrand til Dinside, og fortsetter:

- Pensjon som du tidligere har reservert, overføres ikke automatisk ved jobbskifte, men du kan selv velge å gjøre det. Hvis du tidligere har tatt et eget valg om hvilken pensjonsleverandør du ønsker å bruke, vil dette valget videreføres.

Disse bør vurdere å reservere seg

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier at reservasjon mot sammenslåing av gammel pensjonsoppsparing kan være lurt for de som har pensjonskapitalbevis på under 20 000 kroner, siden disse pengene kan utbetales umiddelbart når du bli pensjonist.

- Dette kan være nyttig for arbeidstakere som snart skal pensjonere seg, mens for yngre arbeidstakere vil det være mer fornuftig å slå sammen også små pensjonsbeholdninger, slik at de unngår at høye gebyr «spiser opp» pensjonen, sier Jensen til Dinside.

Etter Forbrukerrådets syn er det generelt en fordel å slå sammen pensjonsbeholdning fra tidligere arbeidsgivere med pensjonen fra dagens arbeidsgiver. Det vil spare kundene for gebyr, og det vil dermed bli mer pensjon per innbetalt krone.

Pensjonskapitalbevis på 1-2-3

  1. Et pensjonskapitalbevis (PKB) er oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgivere hvor du hadde innskuddspensjon, som utstedes når du slutter i jobben og inneholder pensjonen arbeidsgiver har betalt inn mens du har vært ansatt.
  2. Hvis du har hatt flere arbeidsgivere, kan du ha flere PKB-er, og det lønner seg som regel å slå dem sammen, for da får du bedre oversikt og lavere gebyr.
  3. Så lenge du er ansatt er det nemlig arbeidsgiver som betaler gebyrene knyttet til pensjonssparingen, men dette endrer seg når du slutter i jobben, for da må du betale alle gebyr knyttet til forvaltning og administrasjon av PKB-ene.

Pensjonssjekk ved jobbytte

Tvetenstrand i Storebrand framholder at når du bytter arbeidsgiver, er å sjekke hvordan pensjonspengene dine er plassert - både tidligere og ny pensjon.

- Er det lenge til du skal gå av med pensjon kan du med fordel ha en høy aksjeandel på sparingen din. Dette gir deg mulighet for en bedre avkastning over tid, og kan rett og slett gi deg mer i pensjon, sier forbrukerøkonomen.

- Høy aksjeandel medfører naturligvis at pengene også svinger mer i verdi, men i og med at dette er penger du ikke kan bruke før du går av med pensjon, tåler du fint at verdien tidvis er lavere, sier hun videre.

Synes du likevel det er ubehagelig å se på svingningene, anbefaler Tvetenstrand deg å ikke sjekke pensjonssparingen din for ofte.

Til sist presiserer hun at selv om de aller fleste får veldig gode pensjonsordninger hos nåværende arbeidsgiver, er uansett lurt å ha et bevisst forhold til priser og betingelser på pensjonskontoen.

- Husk at prisene kan endres når du ikke lenger er en del av din tidligere arbeidsgivers pensjonsordning, så sørg for å sammenligne priser etter jobbyttet, avslutter Tvetenstrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer