Ny boliglov 2022

Vil at boligselgere skal opplyse om grunnforhold

Ny undersøkelse viser at mange mener de som skal selge bolig bør opplyse om risiko for skred og flom i boligprospektet. Men hva sier den nye boligloven om dette?

FRISKT I MINNET: Etter kvikkleireskredet i Gjerdrum jula 2020, har flere blitt bevisst på grunnforholdene der de bor og der de ser etter potensiell ny bolig. Hvordan vil dette påvirke innholdet i takstrapporten med ny boliglov? Foto: NTB
FRISKT I MINNET: Etter kvikkleireskredet i Gjerdrum jula 2020, har flere blitt bevisst på grunnforholdene der de bor og der de ser etter potensiell ny bolig. Hvordan vil dette påvirke innholdet i takstrapporten med ny boliglov? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele ni av ti mener boligselgere bør pålegges å opplyse om risiko for skred og flom i prospektet, og hver syvende nordmann vil skaffe seg informasjon om grunnforholdene for sin egen bolig.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse Ipsos har gjennomført for forsikringsselskapet Gjensidige.

Økt bevissthet

I denne undersøkelsen ble de drøyt 4000 respondentene, blant annet, stilt spørsmål om de har eller planlegger å skaffe informasjon om grunnforholdene der de bor etter kvikkleireskredet i Gjerdrum jula 2020.

- Svarene viser at bevisstheten rundt klima- og naturkatastrofer står høyt på agendaen for folk. Det er veldig bra, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.

På halvannet år er det registrert flom- og skredskader for nær 900 millioner kroner, ifølge Finans Norge.

BOLIG: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen. Skader som skyldes mangel på dette, dekkes ikke av forsikringen. Klipp/video: Tobias Fjeldvang/Linn M. Rognø Vis mer

Vag formulering i boliglovsforskriften

Daniel Helgesen, administrerende direktør i Norsk takst, forklarer at den nye forskriften til avhendingsloven, også omtalt som boligloven, setter minstekravet for hva en bygningssakkyndig skal undersøke i forbindelse med salg av bolig til forbruker.

- Den sier ikke noe om at den bygningssakkyndige vurdere grunnforholdene, sier Helgesen til DinSide.

- Det må likevel nevnes at forskriften har en generell henvisning til at bygningssakkyndig må opplyse om åpenbare forhold som har betydning for helse, miljø og sikkerhet. Dette er svært vagt, og vi skulle gjerne sett at forskriften var tydeligere, slik at praksisen blir lik, og samtidig at vi sikrer forbrukerne mot unødvendige overraskelser i ettertid, legger han til.

- Forståelig

Fagsjef Stian Sønsterudbråten i DNB Eiendom understreker at boligselgere som er kjent med at eiendommen er utsatt for skred og flom, har plikt til å informere i forkant av salg - og dette er ikke endret med ny boliglov.

- Det er forståelig at boligkjøpere ønsker informasjon om fare for ras eller flom, sier Sønsterudbråten til DinSide.

- De fleste selgere vil ikke ha nødvendige forutsetninger til å si noen om grunnforholdene der boligen ligger. I tillegg vil opplysningene i seg selv være lite egnet til å avdekke fare for ras. Det er kommunene som har et grunnleggende ansvar for å ivareta befolkningens sikkerhet, og dersom et område er regulert til boligbebyggelse og det er gitt byggetillatelse, skal boligkjøper kunne legge til grunn at grunnen er trygg, fortsetter han.

Faresonekartet kan brukes

Sitter du nå og lurer på grunnforholdene er der du bor eller der din neste bolig?

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utarbeider faresonekart for kvikkleire, flom og skred i bratt terreng. Der kan du klikke på din kommune og finne rapporter og kart for de ulike naturfarene. Om du ikke finner kart for din kommune, er det foreløpig ikke utarbeidet kart for dette området i statlig regi.

KART: Faresonekartet viser hvor det kan være fare for skred, flom og kvikkleire.
KART: Faresonekartet viser hvor det kan være fare for skred, flom og kvikkleire. Vis mer

Helgesen påpeker at de aller fleste eiendommer ikke har risiko for ras eller flom, men for de det gjelder, er det selvfølgelig viktig at forbrukerne får kjennskap til dette før kjøp og salg.

- Vi i Norsk takst mener det ikke nødvendigvis skal store undersøkelser til for at kjøper kan gjøres oppmerksom på risiko ved grunnforholdene på en god måte. Bygningssakkyndig kan se på NVEs flom- og skredkart, samt kommunedelplanen hvor dette er informasjon som framgår, sier han.

- Særlig i områder hvor det erfaringsmessig kan være flom- og skredutsatt, vil det være nærliggende å anbefale dette som undersøkelser selv om det ikke framgår konkret i forskriften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer